Alapjárat

Blog történések

  • 2020-NOV-11, 20:22

    Háttérmunka, amit ti nem láttok: 2014 vége óta nem volt biztonsági mentésem az itt megjelent tartalmakról - a mai nappal, 8 óra belefeccöléssel pótolva.
  • 2017-NOV-23, 1:17

    A blog lekerült a hétköznapi köreim első 10 helyéről, de aktualitásának súlyából, közéleti hiányából nem veszített. Munka mellett várhatóan folytatódik a rémlassú-üzemmód, ezért méltán-szégyenszemre "várólista" megnevezést kapott az oldal, határozatlan időre. Mindenesetre erőteljes témavonulatok felvetése mellett elsőrendű célom a "kanásztalanítás", hiszen a későbbiekben is fenntartandó egymásra utaltság rendszerében mindenképpen probléma, hogy az idők során "egységtelenné fejlődött" e több éves íráshalmaz, és egyébként is kezdettől fogva kevesebbet tudott tükrözni, mint amire hivatott. Jó példám a rossz példámra.
  • 2016-JÚN-11, 13:48

    Jelenleg még meglévő 13 korábban megjelent gányos írás nem nyilvános, sorsuk (törlés / újítás) kérdéses. [nem listázott]

Kritikusság pillérek

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”


„A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.”

Bemutatkozó

2011 végén indítottam ezt a blogot, ami az életünket meghatározó külső hatalmi érdekeltségeken átívelő olyan témákban próbált (és fog is próbálni) gondolatot ébreszteni, mint a filozofikus valóságértelmezés, a tudósítás és véleményalkotás hazai jelenségekről, a nyelv-értés, a hazai politika kórképei, a vallások, az összefüggő globális háttérhatalmi ügyködések, vagy például a kisebb médiaanyagok elemzése (stb). Érdeklődésemhez, tudásomhoz, képességeimhez és lélekjelenlétemhez mérten igyekszem kivenni a részemet a jelenkor információs-háborújából.

Kapcsolódó bejegyzések:
Bevezetés: Tudnivalók rólam, és a blogról

Gondolatébresztő, jó olvasást kívánok!

Egyéb tudnivalók

A szerző eredetileg teGergő néven volt látható a kommentek között, illetve ChemtrailsBudapest nevű youtube-csatornája révén ez a név is ráragadt, azonban 2015 óta maztro néven található meg mindkét helyen. Külsős weboldalakon régi neveinek variációja a mai napig előfordulhat.

A bejegyzések különféle módosításait a cím alatt eltérő szövegek jelzik (dátummal):

  • Frissítve = új sorokkal kiegészítve
  • Szerkesztve = korábbi sorok átírva
  • Újraírva = az egész bejegyzés 0-ról átírva
  • Eredetileg megjelentetve & Újraközölve = törölve, majd ismét publikálva

Technika:

Az oldal 1024*X felbontáshoz igazított, Mozilla Firefox böngészővel tesztelt.

Böngészde

Rágódás hatfelől

Használt címkék

18+ (4) 2011 (8) 2012 (41) 2013 (45) 2014 (19) 2015 (13) 2016 (8) 2017 (2) 2018 (1) 2020 (3) 2021 (1) AHNEMP (1) autokrácia (3) BAÉSZ (1) BKV (3) blog-alappillér (7) blogíró (48) blogüzemmód (4) boórferenc (1) borbászoltán (1) borbászsolt (1) chemtrail (15) chio (1) dancsópéter (3) deviza (2) dibáczienikő (2) disszociáció (2) dobójózsef (4) egészség (5) égfigyelés (18) egyéb címke (1) ehh (21) előadás (6) előzetes (13) emlékezés (15) fénykép (60) FIDESZ (10) film (6) filozófia (6) géczygábor (1) Google (1) grandpierreatilla (1) Groupama (1) helyzetjelentés (13) hírtv (2) hvg (1) ideiglenes (1) index (1) internet (2) irányítók (4) jelen-tendencia (15) JOBBIK (1) jogállam (3) jövőkép (12) káslerárpád (28) KDNP (1) kettős-beszéd (20) kiemelt (56) komment-bejegyzés (16) koppánycsoport (2) kovácsákos (12) közfelfogás (33) közlekedés (9) lényeges-apróság (21) LMP (1) magyarság (4) margithíd (1) matekkamill (1) MÁV (2) meghívó (6) minden (135) MKKP (1) MSZP (4) mtva (3) NWO (9) nyelvezet (9) off (5) önleleplezés (20) orbánviktor (3) origo (1) összejátszás (26) parlament (3) pénzrendszer (17) pirospirula (13) piszkozat (1) politika (32) postaimre (4) provident (1) puzsérróbert (1) radikalizmus (14) re (3) reklám (26) rendőrség (5) rököny (2) rtl (1) semmiség (4) sorosgyörgy (1) sötét tudás (1) spontán (3) statisztika (3) szimbolika (19) televízió (1) termék (10) terrorizmus (3) tevékenykedés (27) tolvajkergetők (3) történelem (7) tóthbálint (11) tudatzavarás (8) üzenetértés (37) vallás (5) vendég-bejegyzés (7) videó (51) vodafone (2) vukicsferenc (1) webbank (4) zárolt (1) zene (13) zselenszkytamás (1) zsidóság (5)

Bejegyzések listája

2012.03.15. 14:26

Szerk.: 2015-Jan-28

Az előző szerkesztést érvénytelenítettem! Ennek okai részletesebben olvashatók a kommentek között!

Szerk.: 2012-Márc-21

Egy kis félreértésre derült fény számomra az infláció fogalma körül, aminek következtében az alábbi kijelentéseimnek egy része érvénytelenné, és feleslegessé vált. Úgy döntöttem, hogy a bejegyzést, és annak eredeti tartalmát is meghagyom, de a kérdéses részeket áthúztam, így azok innentől kezdve nem tekintendők érvényben lévőknek! - Megértéseteket köszönöm!



A metropol 2012. március 14.-én, szerdai napon megjelent számának 7. oldalán volt olvasható egy cikk "A vártnál jobban romlott a pénzünk" címmel. A következő mondatra reagálnék belőle:

"Főleg az élelmiszer- és energiaárak miatt ugrott meg az infláció, ami a jegybanki kamatpolitika szigorítását hozhatja."

(Forrás: Metropol)


Mi az, hogy az árak (feltételezem:) emelkedése miatt ugrott meg az infláció? Ez véletlenül nem pont fordítva működik?

Az infláció nem a ( pénzmennyiség ) növekedését, és ezzel értékének romlását jelenti?
...és pontosan a pénz értékének romlása miatt emelkednek az árak, nem fordítva(!), hiszen minél kevesebbet ér a forint, annál többet kell egyszerre összegyűjteni belőle, hogy ugyanannyi értéket fizethessünk ki vele, mint korábban. Emiatt van az az "érzésünk", hogy "emelkednek az árak", miközben valójában csak az árucikkek kifizetéséhez szükséges pénz értéke csökken, és ugyanazt az árat ezért csak több pénz kifizetésével lehetséges kompenzálni. Így viszont nem az árak emelkedése, vagy csökkenése szabályozza az inflációt, hanem éppen ellenkezőleg, az infláció van kihatással az árak emelkedésére (illetve a defláció azok csökkenésére).

(Persze egy sor részletkérdésben még egy rakás tényező bonyolíthatná a dolgokat, de leegyszerűsítve legyen elég ennyi!)

Ebben a játszmában valóban, "a kevesebb több", és "a több kevesebb", mert kevesebb pénzmennyiségnek több az értékképviselete, több pénzmennyiségnek pedig kevesebb.

Szóval megkérdőjelezném a metropol ezen cikkében elhangzó állításának valóságtartalmát...

Nos.
A két héttel ezelőtt, akkor még pár napon belülre ígért tervezett bejegyzés is épp ezekbe a pénzügyi dolgokba szeretett volna belefolyni. A kommentekben már írtam, hogy oldalszámosságban jól haladt a bejegyzés, de néhány gondolatommal elakadtam, és rájöttem néhány következtetésem hibásságára is közben, tehát most látszólag áll, valójában viszont átgondolás (és ezzel írás) alatt van még a dolog. Ha van egy kis türelmetek, még talán ebben a hónapban átpréselem magamon, amit még át kell (nem ígéret), de örökké nem húzhatom az időt!



8 komment

Címkék: előzetes minden 2012 pénzrendszer kettős-beszéd

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaigondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr816249645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teGergő 2012.03.15. 15:14:05

Közben pedig friss videó a youtube csatornámon: "Valamilyen helikopter felettünk - 2012 március 15.-én" http://www.youtube.com/watch?v=PDuH7fe8wFo Csak apróság, de már régóta vadászom egy jó közeli helikopteres videóra, mert van egy légvonal felettünk, de általában lekések róluk, mert túl későn hallom meg a hangjukat. Ez viszont más irányból jött, úgyhogy volt időm felkészülni. :) Viszont ez nem tudom milyen helikopter volt, de nem hiszem, hogy a (szokásos) mentőhelikopterek közé tartozna... Tekintettel a mai napra, nem tudom, hogy volt/van/lesz-e köze március 15.-éhez.

2012 2012.03.20. 10:41:19

"Az infláció nem a pénzmennyiség növekedését, és ezzel értékének romlását jelenti?" - nem, az infláció (szó szerint "kitágulás", "felfújódás") az árszívonal emelkedését jelenti. Pl. 100% infláció esetén egy év alatt kétszeresre nőttek az árak.

teGergő 2012.03.20. 13:51:00

Csak az infláció konkrét jelentéstartalmával nem voltam tisztában, vagy a hozzá kapcsolódó dolgokkal is hülyeséget mondtam? Mert viszont az árszínvonal emelkedése mitől is függ? Bár több tényező is közrejátszhat ebben, de gondolom a két legfőbb a fizetésre alkalmas valuta vásárlóerejének csökkenése, illetve az egyes árucikkek elérhető mennyisége(?). Ha az nem is igaz, hogy a pénzmennyiség növekedése, és ezzel értékének romlása lenne maga az infláció, de hogy amiatt van, az azért (részben) igen, nem? :) Kíváncsi vagyok mennyire érdemes mégjobban újragondolnom a következő bejegyzésemet, vagy inkább bele se kezdjek, hanem menjek el közgazdaságtanra?! :D

2012 2012.03.21. 10:19:47

Az tyúk-tojás probléma, hogy a vásárlóerő határozza meg az árszínvonalat, vagy fordítva. Valóban az egész jelenséget általában a gazdaság pénzbőségének növekedése okozza (pénzmennyiség*forgási sebesség).

teGergő 2012.03.21. 15:37:44

A pénzmennyiség növekedésére, és ezzel értékének romlására nincs valami egyszerű kifejezés? Én eddig az inflációt hittem :) annak - bár, mint olvasom, a kapcsolat valóban szoros, és ha "szó szerint "kitágulás", "felfújódás""-t jelent, akkor még a pénzmennyiség növekedésére is úgyszint lehetne értendő. :) A pénzre marad az, hogy vásárlóerő növekedése/csökkenése? Igyekszem majd megválogatni a szavaimat...

Inlakesh 2012.03.21. 23:24:44

TeGergő én nem hiszem, hogy okos lenne közgazdaságtani vagy pénzügyi előképzettség nélkül belemenni egy ilyen témájú bejegyzésbe. Persze lehet, hogy sok okos, hasznos dolgot írsz le, ami pont, hogy kívülállóként jobban látható, de nagy a hibázás lehetősége, és minden egyes hiba rontja az írásod hitelességét.

maztro 2015.01.23. 18:12:19

@2012:

Mai fejjel újraolvasva a szóváltásunkat, azt kell mondjam, hogy szerintem nem is értettem félre az égvilágon semmit, ugyanarról beszélünk kerek perec, a bejegyzésből nem kellett volna kihúznom-érvénytelenítenem semmit, és a tervezett bejegyzést sem kellett volna igazán újragondolnom emiatt. :)

Mint írod válaszul a kérdésemre:
""Az infláció nem a pénzmennyiség növekedését, és ezzel értékének romlását jelenti?" - nem, az infláció (szó szerint "kitágulás", "felfújódás") az árszívonal emelkedését jelenti."

Hát ugyan arról beszélünk. Ha szó szerint kitágulás, felfújódás, amiképpen én is értelmeztem, meg ezekszerint te is, akkor az már voltaképpen lényegtelen is, hogy az árszínvonalra, vagy a pénzbőségre értjük-e. Infláció = (árszínvonal értelmében) emelkedés, (pénzmennyiség értelmében) növekedés. Hát ugyan arról beszélünk. Tehát nem "nem [...] az árszívonal emelkedését jelenti" - "az infláció nem a pénzmennyiség növekedését, és ezzel értékének romlását jelenti" helyett -, hanem csak emelkedést, növekedést, kitágulást, felfújódást.

"Pl. 100% infláció esetén egy év alatt kétszeresre nőttek az árak." Ezt meg nyilvánvalóan tudtam, csak én speciálisan a pénzmennyiségre értettem a fogalmat, te meg speciálisan az árszínvonalra. "Az infláció nem a pénzmennyiség növekedését, és ezzel értékének romlását jelenti?" Tehát 100% infláció esetén egy év alatt kétszeresre nőtt a pénzmennyiség, és ezzel értéke a felére esett (és ezzel az árak is kétszeresre nőttek).

Hjahj. Hát ezért kár volt! :D

"Az tyúk-tojás probléma, hogy a vásárlóerő határozza meg az árszínvonalat, vagy fordítva. "

Amit én akartam kapizsgálni, abban teljesen érdektelen volt a vásárlóerő-árszínvonal viszonyulása, csak az volt a lényegi kérdés, amelyben eszerint te is majdnem teljesen egyetértettél velem, miszerint "Valóban az egész jelenséget általában a gazdaság pénzbőségének növekedése okozza (pénzmennyiség*forgási sebesség)."

Na, hát erre voltam kíváncsi, és ezt így véltem én is (matematikai képlet ismerete nélkül). Bár általában szót használtál, így teljes egyetértés talán nincs. (Bizonyára van még pár képlet a tanulmányaid okán szerzett tarsolyodban. :P)

Naszóval, eképpen teljesen értelmetlen volt ez a kis fennakadás, úgy látom. Bár az lehet, hogy az INFLÁCIÓ fogalma továbbra sem azt jelenti, hogy "pénznövekedés, ergó értékcsökkenés (ergó árnövekedés)", hanem mindössze annyit, hogy NÖVEKEDÉS (esetünkben igaz: a pénzmennyiségre, és az árszínvonalra is, az érték-tényezőre viszont csak fordítottan). De ettől még nem írtam semmi hülyeséget. Az infláció-növekedés szóhoz majd hozzá kell tenni a fentieket, hogy korrekt legyen a fogalmazás, de voltaképpen ugyanazt fogalmazom meg majd vele, amit már eddig is sikerült. Hát akkor nosza! (A következő 5 évben... :))

maztro 2015.01.23. 18:17:41

@Inlakesh:

Mint ennyiből is megállapítottam, nem fogom nagyon messze dobni az elkapott leeső almát a fájától, ha ügyes vagyok, még talán közelebb is estetem a tövéhez, mint amúgy esett volna. :) Az írás hitelessége pedig ebből a szempontból lényegtelen, mert ha egyértelműen leírom, hogy "nem szakképzett emberként dobálózom a szavak almájával", akkor ELEVE NEM HITELES, LEGFELJEBB ÉRTELMESEBB lesz, mint a hiteles források. :D Ez majd eldől. Pofára nem eshetek onnan, ha előre kimondom, hogy csak laikus belemélyedést közlök, nem pedig "cáfolhatatlan végkövetkeztetett minden normális ember által elismert tényt" :D, legfeljebb annyi furcsaság történhet, hogy pont a hiteles források fognak pofára esni miattam. Ez azthiszem bőven megéri a próbát. :)


süti beállítások módosítása