Alapjárat

Blog történések

  • 2020-NOV-11, 20:22

    Háttérmunka, amit ti nem láttok: 2014 vége óta nem volt biztonsági mentésem az itt megjelent tartalmakról - a mai nappal, 8 óra belefeccöléssel pótolva.
  • 2017-NOV-23, 1:17

    A blog lekerült a hétköznapi köreim első 10 helyéről, de aktualitásának súlyából, közéleti hiányából nem veszített. Munka mellett várhatóan folytatódik a rémlassú-üzemmód, ezért méltán-szégyenszemre "várólista" megnevezést kapott az oldal, határozatlan időre. Mindenesetre erőteljes témavonulatok felvetése mellett elsőrendű célom a "kanásztalanítás", hiszen a későbbiekben is fenntartandó egymásra utaltság rendszerében mindenképpen probléma, hogy az idők során "egységtelenné fejlődött" e több éves íráshalmaz, és egyébként is kezdettől fogva kevesebbet tudott tükrözni, mint amire hivatott. Jó példám a rossz példámra.
  • 2016-JÚN-11, 13:48

    Jelenleg még meglévő 13 korábban megjelent gányos írás nem nyilvános, sorsuk (törlés / újítás) kérdéses. [nem listázott]

Kritikusság pillérek

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”


„A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.”

Bemutatkozó

2011 végén indítottam ezt a blogot, ami az életünket meghatározó külső hatalmi érdekeltségeken átívelő olyan témákban próbált (és fog is próbálni) gondolatot ébreszteni, mint a filozofikus valóságértelmezés, a tudósítás és véleményalkotás hazai jelenségekről, a nyelv-értés, a hazai politika kórképei, a vallások, az összefüggő globális háttérhatalmi ügyködések, vagy például a kisebb médiaanyagok elemzése (stb). Érdeklődésemhez, tudásomhoz, képességeimhez és lélekjelenlétemhez mérten igyekszem kivenni a részemet a jelenkor információs-háborújából.

Kapcsolódó bejegyzések:
Bevezetés: Tudnivalók rólam, és a blogról

Gondolatébresztő, jó olvasást kívánok!

Egyéb tudnivalók

A szerző eredetileg teGergő néven volt látható a kommentek között, illetve ChemtrailsBudapest nevű youtube-csatornája révén ez a név is ráragadt, azonban 2015 óta maztro néven található meg mindkét helyen. Külsős weboldalakon régi neveinek variációja a mai napig előfordulhat.

A bejegyzések különféle módosításait a cím alatt eltérő szövegek jelzik (dátummal):

  • Frissítve = új sorokkal kiegészítve
  • Szerkesztve = korábbi sorok átírva
  • Újraírva = az egész bejegyzés 0-ról átírva
  • Eredetileg megjelentetve & Újraközölve = törölve, majd ismét publikálva

Technika:

Az oldal 1024*X felbontáshoz igazított, Mozilla Firefox böngészővel tesztelt.

Böngészde

Rágódás hatfelől

Használt címkék

18+ (4) 2011 (8) 2012 (41) 2013 (45) 2014 (19) 2015 (13) 2016 (8) 2017 (2) 2018 (1) 2020 (3) 2021 (1) AHNEMP (1) autokrácia (3) BAÉSZ (1) BKV (3) blog-alappillér (7) blogíró (48) blogüzemmód (4) boórferenc (1) borbászoltán (1) borbászsolt (1) chemtrail (15) chio (1) dancsópéter (3) deviza (2) dibáczienikő (2) disszociáció (2) dobójózsef (4) egészség (5) égfigyelés (18) egyéb címke (1) ehh (21) előadás (6) előzetes (13) emlékezés (15) fénykép (60) FIDESZ (10) film (6) filozófia (6) géczygábor (1) Google (1) grandpierreatilla (1) Groupama (1) helyzetjelentés (13) hírtv (2) hvg (1) ideiglenes (1) index (1) internet (2) irányítók (4) jelen-tendencia (15) JOBBIK (1) jogállam (3) jövőkép (12) káslerárpád (28) KDNP (1) kettős-beszéd (20) kiemelt (56) komment-bejegyzés (16) koppánycsoport (2) kovácsákos (12) közfelfogás (33) közlekedés (9) lényeges-apróság (21) LMP (1) magyarság (4) margithíd (1) matekkamill (1) MÁV (2) meghívó (6) minden (135) MKKP (1) MSZP (4) mtva (3) NWO (9) nyelvezet (9) off (5) önleleplezés (20) orbánviktor (3) origo (1) összejátszás (26) parlament (3) pénzrendszer (17) pirospirula (13) piszkozat (1) politika (32) postaimre (4) provident (1) puzsérróbert (1) radikalizmus (14) re (3) reklám (26) rendőrség (5) rököny (2) rtl (1) semmiség (4) sorosgyörgy (1) sötét tudás (1) spontán (3) statisztika (3) szimbolika (19) televízió (1) termék (10) terrorizmus (3) tevékenykedés (27) tolvajkergetők (3) történelem (7) tóthbálint (11) tudatzavarás (8) üzenetértés (37) vallás (5) vendég-bejegyzés (7) videó (51) vodafone (2) vukicsferenc (1) webbank (4) zárolt (1) zene (13) zselenszkytamás (1) zsidóság (5)

Bejegyzések listája

2012.09.26. 15:21

Más tervezett témáktól eltekintve ismét egy spontán bejegyzéssel folytatom a sort. Mint az a Kovács Ákosról érdeklődők körében már ismeretes, Ákos az új, 2012-es albumával (a 2084-vel) egy kis nosztalgikus kitérőt tervez a '80-as évekbe, de nem a múltbéli, hanem a 2012-es módival. Eddig két dallal, és két klippel mutatta be közönségének új produkciói felállását, melyekből főleg az utóbbival én is elég sokat foglalkozom mostanában. Az bizonyos, hogy sokan nem értik valójában tettei mögötti szándékát, ezért sem magasztalni, sem pedig tiporni nem tudják jó okkal, de az mindenesetre kirívóan látható, hogy Ákos igencsak megosztotta hallgatóságát új műveivel.

Elsőként arra kérnélek titeket, hogy - ha még nem tettétek eddig - hallgassátok meg a Tipikus Sztereó című számát (bármilyen furcsa is lesz, egyelőre ne erre fektessétek a hangsúlyt - mivel talán nem is ebben van)!

Közvetlen link a videóhoz: https://www.youtube.com/watch?v=tAqSTIyDQiw

 

Bár valóban nagyon sok érdekes kérdést vet fel "Ákos új arca", amiről sok kommentelő sokféleképpen vélekedik, és ezekre is kitérhetnék, engem általában jobban érdekel a dolgok külső megjelenésénél azok valós mondanivalója, amivel kapcsolatban az egyik kommentelőnél végül nekem is elpattant a húr. Jelen bejegyzés célja tehát, hogy a fenti videó alá írt egyik kommentre tett reakciómat itt is közöljem, azért, hogy az többekhez juthasson el.

Szerettem volna azzal kezdeni a sort, amire eredetileg reagáltam, de a YouTube nagyszerű fejlesztéseinek hála, az egyik hozzászolásom javítási célból való törlése után eltűnt az a komment is, amelyre eredetileg válaszoltam, így azt kénytelen vagyok mellőzni. Mindenesetre elég felületesen kezeltze a látszólag valóban tök értelmetlen dalszöveget... De, lássuk egy kicsit más szempontból is a dolgokat!

Kommentjeim szövege (egy már be nem másolható kommentre) a következő képpen néz ki:

"Szerintem a dal lényegi mondanivalója nem az egymástól elkülönített versszakokban keresendő, hanem az összesben egyszerre. A hangsúly teljességgel a Tipikus Sztereó jelenségén van, ami a világ kettősségeinek minden szinten (kicsiben, és nagyban egyaránt) megjelenő tipikusságát fejezi ki. Így érdekesebb kérdéseken túl az olyan, teljesen nevetségesnek ható hétköznapi dolgok is említésre kerülhettek, mint pl. hogy sok testrészedből, úgy a füledből is pont kettő van (4 versszak).

Ez alapvetően egy általános filozófiai kérdés (amelyet megközelíthetünk mind materialista-fizikai (hatás-ellenhatás), mind spirituális-teremtéses (Isten teremtette rend) szempontjából), hogy miért épül a világban oly sokminden a kettősségre. A 2. versszakban a ki mit nem tud, mit nem ért helyett az emberi kettősség, és annak két felé húzódása a lényeg. És mit mond a versszak utolsó sora erről? Tipikus Sztereó.

A 3. versszaknak sincs köze semmilyen személyes szerelmi fonalhoz: az ember belülről is két felé szakad, ugyanis egyszerre két dolog próbálja vezérelni, nem pedig egy: az értelme, és az érzelmei - Tipikus Sztereó. És magyarázhatnánk a többit is - filozófiai kérdésekről énekel Ákos, és nem holmi libamájról. :) Ugyanakkor a 6., és a 8. versszak nem csak a helyi politikai helyzettel, de az Öngyilkos Álom c. számmal is összevethető.

Nem csak az általános kettősségek, de a széthúzás is jelen van minden szinten: ahogy az országot is nyúzzák balról-jobbról, úgy mi is ugyanezt tesszük folyton folyvást ezen videó alatt. A tipikusan kettő, kétfelé húzó tábor a Tipikus Sztereó c. szám alatt is megjelent, és húzzák egymást két különböző irányba: az Ákost magasztalók, és az ellentábor. A dal fintora, hogy a kommentek, és az ellenkommentek is a dalt igazolják. :)"

 

Ugye, ugye... Amiért Ákos-t érdemesnek találom hallgatni... Ja, és igen, az a bejegyzés sincs elfelejtve: fogok én még Ákosról velősebbeket is írni. :)



47 komment

Címkék: zene videó filozófia minden 2012 közfelfogás komment-bejegyzés üzenetértés kovácsákos

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaigondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr236249624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaaaaNiki 2012.10.02. 15:21:23

Akox2 Stúdió? Hm.

teGergő 2012.10.03. 14:43:59

Hm? Mi a furcsa avagy érdekes benne? Felkeltetted az érdeklődésemet. :)

aaaaaNiki 2012.10.05. 13:33:00

Az OX.

gyufa 2012.10.09. 13:23:29

hát ez valami fertelmes:D(a "klipp") én elhiszem hogy a hazai zeneiparban alapvető irányelv, hogy nem lehet jobbat csinálni, mint nyugaton(bármennyire alacsony a színvonal) és ákos már régebben bevallotta, hogy egyáltalán nem tartja komolynak a karrierjét, de ez most mi akart lenni? valami softdubstep imitáció ahol még a sötét megjelenítéseken is spórolnak de azért biztos olcsón elzúznak az indiánokhoz?:D nem is bírtam végig hallgatni, akkor már ez: http://www.youtube.com/watch?v=wE6BzoMt0Ro :P

gyufa 2012.10.09. 13:25:07

a tipikus sztereo meg tipikus szeretőként jutott eszembe a refrénbe valahol utal is rá hogy tipikus csábító vagy mi

aaaaaNiki 2012.10.10. 08:19:25

http://recorder.blog.hu/2012/10/09/_itt_nem_szabad_a_dobozon_kivul_gondolkodni_akos?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_10_10&utm_campaign=index Azért az a meleg himnusz elég húzós szerintem...

teGergő 2012.10.10. 14:55:34

@ gyufa: "nem is bírtam végig hallgatni, akkor már ez" Nagyon furcsa az arcmimikájuk, és nem tudom, hogy miről szól (nekik) ez az egész, de tudom értékelni a munkájukat. Ákosét úgyszint. Csak másért. A kérdés tehát az, hogy mi miben, ezáltal miért jó. Még ha van is olyan része bárminek, amit nem tudunk hová tenni. Ákos klippje eléggé extravagáns, még sokadszori nézésre/hallgatásra sem tudtam hová tenni, de mostanra egészen megbarátkoztam vele. Ákost én a leginkább is a mondanivalóiért szeretem, így lényegében ezzel a produkciójával sem lettünk ellenségek: amíg a külső megjelenést furcsálom (de elfogadom), addig a ránézésre gyatrának tűnő szövegben viszont, még a gyatra sorok között is meg tudott bújni az a mondanivalóság, amit a bejegyzésben fejtegettem. Szóval bármi célból, bármilyen tervekkel is indult Ákos neki egy ilyen időszaknak (elvileg csak ennek az egy albumnak az erejéig), én még most is értéket látok benne. "ákos már régebben bevallotta, hogy egyáltalán nem tartja komolynak a karrierjét" Egyébként ez a felállás az ő bevallása szerint csak önirónia, tehát ezt nem is gondolja komolyan, és nem végleges. Hogy az egész karrierjéről nyilatkozott-e ilyet, arról nem tudok sokat, de ha nyilatkozott is, kérdésesnek tartom, hogy milyen értelemben. Látván szellemi törekvéseit, szerintem van egy jó értelemben vehető szellemi célja a produkcióival, amit nem tudok komolytalannak tartani. Ez a cél, és a karrier persze nem feltétlenül egyező dolgok. "valahol utal is rá hogy tipikus csábító vagy mi" Elég sok számában tárgyalta már, hogy mennyire vonzódik a testiséghez, sőt, azt sem csak interjúkban, hanem a számaiban is kifejtette már nyíltan, hogy nem képes a hűségét megtartani, így már több nőtől is vannak gyerekei. Mivel ez a téma már a Bonanza Banzai megalakulása óta is nyíltan foglalkoztatja, nem meglepő, hogy a legújabb számaiban is újra előkerül ez az egész. Viszont hogy ebből ki mit von le Ákosról, illetve, hogy ezzel te mit akartál mondani, arra kíváncsi vagyok. Csak mert századszor is megénekli életének nem teljesen tiszta szerelmi vonalát, még őt magát nem feltétlenül kell leírni. Ha erre gondoltál. :) Soki oldalú a történet, de legyen egy (hosszú :)) mondat, mint mégtöbb: vannak dolgok, amelyek nekem sem szimpatikus benne, vagy nem tudom mire vélni, de a mondanivalóiban valahogy mindig mély szellemi értéket találok - szerintem megéri hallgatni!

teGergő 2012.10.10. 15:15:25

Ja, amúgy az 'Ákos', és 'Akosh' írásmódok mellett több helyen is 'Akox'-nak írja magát. Hogy ennek van e szándékos szimbolikai jelentőssége, azt nem tudom (személy szerint nem vagyok benne biztos), de persze kérdés, hogy akkor miért írja így. :) Én nyelvészkedős szempontból látok rá egy lehetséges magyarázatot, de ez csak egy feltételezés. Ha emlékszel arra Niki, a Vandékhár előadás után is feltettem azt a kérdést, hogy az 'X'-nek lehet-e köze az 'S' hangzóhoz a latin nyelvben. Nem tudok latinul, így nem látom be a dolgot teljesen, ám néhány alkalommal már tapasztaltam olyat, hogy, mintha az 'S' 'X'-nek lenne írva egyes szavakban. Konkrétan: Varga Csaba honlapján olvastam egyszer, hogy az "auDaX" latin szót a magyar "üGYeS" szóval azonosította, ahol D-GY, és X-S összefüggés volt látható. Bár több latinos tapasztalatom nem is volt, még annó elkönyveltem magamban valami latinos dologként. Később a 2012 Blogon olvastam egy, a Star Trek-et elemző hozzászólásban, hogy van egy NeeLiX nevű karakter, amely mintha a NYiLaS tulajdonságot jelenítené meg a filmben, viszont szó szerint a magyarból torzítva (N-NY, L-L :D, és X-S összefüggések esetlegességével). Az mindnképpen érthető is, hogy az "X" a "K+SZ" révén összefüggésbe hozható a "SZ", illetve "S" hangokkal, hogy e váltás hol, és minek köszönhető, azt nem tudom. Szóval nem tudom, hogy ez mennyire hol mennyire gyakori dolog, de mintha időnként ez a mássalhangzó-váltás is megvalósulna, és eképpen tudom értelmezni az ÁKOS AKOX-ként való átírását is. Viszont hogyha ez a váltás nem szokványos dolog, és a két említett példán túl nem is nagyon fordul elő, akkor nem tudom megmondani, hogy mi célból választotta magának ezt Ákos. (Rövidebben nem tudtam volna, bocsi. :))

gyufa 2012.10.11. 14:16:42

"de persze kérdés, hogy akkor miért írja így. :)" megragadtad a lényeget ami mellett sok ember hajlamos megfeledkezni (önmagából kiindulva), mégpedig az okot hogy miért ezen a néven adta ki, azaz"véletlenül írja" úgy, vagy mert esetleg "megtetszett neki"..:) holott ő egy előadó művész és akármit odaírhatna sokától a kosig:D úgyérzem így is sokat foglalkoztam a munkásságával (http://www.youtube.com/watch?v=0aCLOr6rexo&feature=related ez pl. több mint tetszett ezt szeretem:) az első 3 sor nem is tapsolt..) esetleg valami kelta hiedelemvilágra való utalás lehet szerintem kevésbé latin (lehet hogy a görögöktől kapta a "latin" az x-et vagy a keltáktól de a latinkodás nem állna neki jól[nem is tudom milyen a hallása, ő rómkat?]) megjegyzem a régebbi számaiban találtam kreativitást és hallgattam is sokat(!):) sajnos a bonanzát viszont annyira nem ismerem de kitudja mit hoz a sors lehet egyszer ákos fan leszek(nem hiszem)

gyufa 2012.10.11. 14:26:40

mindent összevetve sose vetemednék rá hogy megsértsem "Ákost" remélem nem is tudnám, de a lényeg hogy én is elismerem a munkásságát viszont nem hallgathatom ha önmagamhoz hű akarok lenni számomra úgy tűnik nem úgy képzi a hangot mint amit tőlem elfognak várni márpedig amit hallgatok az befolyásol szóval nem is hallgathatom, valószínűleg ha jól képezné a hangot akkor sem hallgatnám (kitudja), mivel gyanús számomra (ezt nem fejtem ki de neked is azt ajánlom, hogy ne tengesd időd a munkásságának munkásságával bár ez tanács és a tanács mellé, hogy ne csak elvegyek (mint a judeochristianok:) itt egy ajánlás egy tökéletesen képzett hang: http://www.youtube.com/watch?v=Ep987vSTsVc nah ennek a nőnek a munkásságát megnézem mikor fogja valaki megközelíteni:)

aaaaaNiki 2012.10.11. 15:36:34

Én erre gondoltam az OX-nél: http://blogol.hu/comment.php?log=3855140 Neelix-nél ez stimmel. Ákosnál... hát.... Latinban az X-et egyébként úgy ejtjük, ahogy a magyarban. Semmi köze az S-hez. "S" hang meg nincs a latinban.

aaaaaNiki 2012.10.11. 15:43:49

gyufa: fhu! Köszönet a Bartoliért. Nagyon kemény! " mivel gyanús számomra " Azt írtad nem fejted ki, de jó lenne, ha mégis kifejtenéd. Érdekel.

teGergő 2012.10.11. 22:26:48

Értettem, hogy mire gondoltál Niki (én is nagyon megnézem mostanában az ilyeneket :)). Ákosnál azonban (és akkor most idézek magamtól), "látván szellemi törekvéseit", "hogy ennek van e szándékos szimbolikai jelentőssége, azt nem tudom". E kettő eléggé elüt egymástól. Így valószínűbbnek tartok más magyarázatot találni erre az írásmódra. Ha valóban létezik több példa, amikor "X az átirata az S-nek", akkor ezen a szinten lehet egy "ellesés" eredménye. Az, hogy S hang nincs a latinban, még nem jelenti azt, hogy az X-nek ne lenne benne köze hozzá. (Ahogy az auDaX-üGYeS-nél is.) A kiejtésről pedig annyit, hogy az angol "peace"-t is "písz"-nek ejtjük, amelynek kiejtésben semmi köze a békéhez, de a már ismerhető, tipikus mássalhangzó-váltások mentén tökéletes átfedés mutatkozik: P-B, és C-K összefüggéssel a PeaCe szószerint BéKe. :D Itt jut eszembe, hogy a latinban ez a PaX, ami az angol "písz"-szel, kiejtésben meg mutat egy X-SZ(C)-(S) kapcsolatot. Bocsi, ha ez így bonyolultnak/belemagyarázásnak tűnik. :) (Elkéne az a magyar nyelves bejegyzés, hogy ezt ne kelljen magyarázni, hanem elég legyen csak hivatkozni rá. Hhh, na mindegy.) De ezekkel nem azt akarom mondani, hogy "megfejtettem, ez az alapja az AKOX-nak", csak a fentebbi elgondolások alapját egészítettem ki.

teGergő 2012.10.11. 22:29:45

Gyufa: a 'tökéletesen képzett hang'-ot már csak holnap fogom meghallgatni, de holnap talán reagálok.

teGergő 2012.10.12. 08:35:53

"(Ahogy az auDaX-üGYeS-nél is.)" --- feltéve, ha elfogadjuk e kettő kapcsolatát, netán lehetséges egyezőségét (a google translate "bátor"-ként fordítja, de mi van akkor, ha ez csak a mai, szinonímaként használatos értelmezése az ügyes-nek, mely eredetileg nem "bátor"-t jelentett? - de ez csak feltevés, nem vagyok nyelvész, és az audax-ügyes egyezőségét sem én állítom tulajdonképpen).

gyufa 2012.10.13. 13:43:31

maradjunk annyiban hogy Ormány vektor-osan sikeres a szememben

gyufa 2012.10.13. 13:46:44

bartolli pedig tényleg jó és valószinüleg nem azért koncertezik hogy megéljen hanem mert szeret énekelni, és koncerten nem azon gondolkodik hogym ilyen jó lesz majd ha vége, hanem részt vesz a zenében amihez úgy tűnik szeretet kell vagy őszinteség ha így jobban tetszik:) http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/10/02/06/Mesterkurzus.aspx van jó is a közmédiában persze éjszaka:)

teGergő 2012.10.13. 22:02:39

"nem azért koncertezik hogy megéljen hanem mert szeret énekelni, és koncerten nem azon gondolkodik hogy milyen jó lesz majd ha vége, hanem részt vesz a zenében amihez úgy tűnik szeretet kell vagy őszinteség ha így jobban tetszik" Ha most tulajdonképpen vitatkozunk Ákosról, akkor én vitatom, hogy Ákos ne ugyanígy lenne ezekkel a dolgokkal. Még mindig nem hallgattam meg Bartolli-t (ma este sort kerítek rá), ezért nem tudom, hogy a "részt vesz a zenében"-t hogyan érted, mindenesetre ha Ákos nem is a zeneiség megfelelő hangsúlyára törekszik, ő is részt vesz a zenéjében, nem pedig csak "elénekelgeti a sorait, osztán helójónapot" - sőt. Bár nyilván kettejük nem hozhatóak egymással teljes átfedésbe, de szerintem Ákos munkásságában több is van, mint egy úgyszólván "Ormány vektoros siker-érzület". :) Van ott is szeretet, és őszinteség, legfeljebb más iránt nyilvánul meg.

teGergő 2012.10.13. 22:25:32

Bár nyilván más kategória is a kettő, de erről az a sztori jutott még az eszembe, amikor Ákos ajánlatot kap arra, hogy ő énekelje meg a Tarzan rajzfilmjét magyar nyelven, és miután nekifogott az éneklésbe, a stúdióban a hangszigetelt üveglapok mögött megindul róla a beszélgetés. Ákos érdeklődik afelől, hogy vajon mi lehet a gond, kis megvárakoztatás után azt a választ kapja, hogy "Ákoskám, én akár haza is mehetek". Ekkor Ákos értetlenül néz maga elé, hogy ez most mit jelentsen: kalap-kabát, és a ma esti géppel hazarepülve még talán látja aznap a gyerekeit? Kisebb várakozás után ismét kiszólnak neki, de meglepő fordulattal. Ugyanis éppen arról tanácskoztak az üvegfal mögül, hogy a hangmérnöknek általában órákig kell szöszölnie azzal, hogy az énekesek énekeit összevágja egy elfogadható minőségben, de Ákos produkciója ott helyben, elsőre kész volt, hozzá sem kellett, hogy nyúljon. Ez egyébként egy utólagos riportfilmben, vagy valami ilyesmiben hangzott el, amit pont nem találok most a youtube-on. Ott mondta azt Ákos, hogy idehaza nem sok ilyen visszajelzést kap. És ezt most én mondom: egy 'felkapottabb külföldi név' (nem tudom kiről van szó) pedig rögvest elismeréssel él felé. Most mégis mit mondjon ez nekünk? :)

gyufa 2012.10.14. 10:58:12

ormányban is van őszinteség és szeretet, őszintén szereti a hatalmat:) felőlem lehet őszinte és szeretheti a nyugodt-i világot Ákos is, mindenesetre úgy tűnik van mit fejlődnie és itt jön az őszinteség kérdés, vajon elég jónak tartja-e magát ahhoz, hogy emberek a mondanivalót hallgassák;) (bevallott "érzékiség"^^ ez hiányzik a lakosságnak) Ákos és Cecilia valóban más kategória, egyikük egy jól képzett hölgy aki alázattal megy színpadra, másikuk számomra (lassan kialakul a kép, hogy mégiscsak a rómaiakra hajaz a filozófiája) egy hedonista popsztár

teGergő 2012.10.14. 20:35:04

Nem tudom, hogy a testi dolgok mennyire filozófiai alapúak nála, de szerintem egyáltalán nem. A személyisége jellemben ilyen, de a szellemiségében nem. Itt említhető meg pl. a Szindbád dala c. száma, ahol nyíltan énekel hűtlenségéről, ugyanakkor azt is megénekli, hogy: "Le kéne végre higgadni már / Mert szép a nyugalmas élet / Révbe érhet a lélek". Ez az ő szellemisége, és az őszinteség ebben bőven benne van. Hogy milyen vágyak hajtják, és amelyeknek nem tud ellenállni, az ettől szerintem elkülönítendő. Nincs filozófia benne, csak veleszületett jellemvonás, amit a dala szerint ő is szeretne már meghaladni, szeretne túllépni a jellemén, csak nem nagyon megy neki. Szerintem elég jó ahhoz, hogy a mondanivalóit nézhessük dalaiban a személyes "hedonista popsztár"-os megítélése helyett (vagyis mellett). :)

teGergő 2012.10.14. 20:49:49

Más szavakkal: szerintem ő mindössze az életét meghatározó jelleméről szokott énekelni, nem pedig filozófiáját fejezi ki, amikor a testiségről énekel. Így az ő róla alkotott kép, a személyes megítélése is merőben más képet kellene, hogy eredményezzen. Mindamellett, hogy a külső megítélésre nem túl szimpatikus életét is beleviszi dalaiba, bőven NYÚJT is ÉRTÉKET nekünk, őszinteségből a fentiek alapján - szerintem - szintén ötös.

gyufa 2012.10.14. 21:10:51

én a többi emberrel ellentétben a szavakat megpróbálom nem a jelenleg elfogadott értelemben használni, tehát ha Ákos azt mondja, hogy ő szeret kefélni akkor ez az ő filozófiája, ha pedig belemélyed a "transzcendens világ" analízisébe akkor pedig az:) szóval számomra ez mindenképpen szomorú, de nem meglepő tehát nem ítélem el mivel a környezete bizonyára ezt sugallta számára, lehet ugyanabban a helyzetben én is így élek ki tudja:)

aaaaaNiki 2012.10.15. 12:04:27

„itt jön az őszinteség kérdés, vajon elég jónak tartja-e magát ahhoz, hogy emberek a mondanivalót hallgassák;)” Hát, ha azt vesszük, hogy a Hip-Hop Boyz például elég jónak tartotta magát erre (de még tudnám sorolni hogy kik), akkor…… Ugyanakkor ide kapcsolódik ez is: „hanem a számaiban is kifejtette már nyíltan, hogy nem képes a hűségét megtartani, így már több nőtől is vannak gyerekei”. Ez nekem elég súlyos. Gondolom, a felesége elfogadja ezt, hiszen együtt élnek. Viszont akár elfogadja, akár nem, úgy gondolom, hogy ez roppant megalázó lehet. Nem a tény, hogy nem hűséges, hanem a tény, hogy ezt mindenki tudja… És hogy ezzel az egésszel Ákosnak látszólag nincs problémája. Ez nem túl jó. „"Le kéne végre higgadni már / Mert szép a nyugalmas élet / Révbe érhet a lélek". Ez az ő szellemisége, és az őszinteség ebben bőven benne van. Hogy milyen vágyak hajtják, és amelyeknek nem tud ellenállni, az ettől szerintem elkülönítendő. Nincs filozófia benne, csak veleszületett jellemvonás, amit a dala szerint ő is szeretne már meghaladni, szeretne túllépni a jellemén, csak nem nagyon megy neki.” Erről meg az a véleményem, hogy a „bocs, tudom, hogy szar vagyok, elnézést, nem így kéne” és a „már nem vagyok szar, mert tettem, küzdöttem érte” közé szerintem nem lehet egyenlőségjelet tenni.

gyufa 2012.10.15. 14:18:46

Niki jobban megfogalmazta ilyesmit akartam mondani, amugy se jó szó ez a filozofia annyira:)

teGergő 2012.10.15. 21:49:22

Igen, ez mondjuk jó érv, hogy most tulajdonképpen nem csak tetteit, de őszinteségét nézve jobb-e, hogy őszinte, vagy ez is külön negatív megítélést érdemel? Szerintem az őszintesége önmagában(!) mindenképpen díjazandó, az viszont, hogy ezzel milyen helyzetet képes teremteni, természetesen negatívum. Mindazonáltal, csak mert vannak rossz tulajdonságai, amit ugyan fel lehet vállalni, csak nem illik rá büszkének lenni, és tabuk nélkül közbeszéd tárgyává tenni (ami mondjuk úgy: csak egy újabb rossz tulajdonsága az eddigiek mellett - bár szerintem a gyerekein kívül magára a tényre nem feltétlenül büszke, csupán nem kezeli tabuként), a valós filozófiai kérdésekben még fel lehet rá figyelni. A kettő nem zárja ki egymást. Csak mert 'rossz' vagyok, még nem biztos, hogy amit mondok hülyeség, és hogy ne lenne érdemes a meghallgatásra. Persze manapság ez az alapvetőbb, de Ákos esetében szerintem kivétel valósul meg. Ő sem szent, és nem biztos, hogy akármiben érdemes lenne kikérni a véleményét, vagy hallgatni a szavára, de érdemes megtalálni azokat a gondolatait, amelyek igenis érdemesek a meghallgatásra és/vagy a továbbgondolásra. Véleményem szerint ugyanis ilyenből pedig elég sok van a háza tájékán, ezért is vagyok annyira - mondhatni - elköteleződve a "reklámozása" (hirdetése) felé. Egyébként az "Amiért Ákos-t érdemesnek találom hallgatni" c. videómban sem véletlenül írtam oda mindjárt a legelején, hogy "(...) Ákos személyiségét (...) ennek a videónak a megalkotásakor nem vettem figyelembe. A hangsúly azon van, hogy Ákos dalszövegeiből a mondanivalót (...) tegyem érthetőbbé (...)" :) Bővebben mostmár tényleg inkább majd abban a bizonyos bejegyzésben, és nem itt kommentben... :)

teGergő 2012.10.16. 19:42:47

De tudjátok mit? Én pont ezt szeretem benne, hogy hiába ilyen 'rossz', DE nem hülye. Nincs úgy elszállva magával, mint azt egy úgymond "hedonista popsztártól" gondolhatnánk. Erre egy példa, hogy a Szeress így-ben szintén kifejti a rosszaságait: "Szeress így, szeress még!", közben viszont képes önmagát öszintén, a realitás talaján megmaradva helyesen minősíteni: "Pedig nem leszek már jó, csak ilyen senkinek való." Felőlem maradjon csak nyugodtan tiszta szívéből ilyen 'rossz', ha cserébe képes ennyire tisztán látni a valóságot, amiben él. És ahogy csak végighallgatom a Szeress így c. számát, azt érzem, hogy nem is olyan rosszfiú ez az Ákos, sőt, egész normális meglátásai vannak erről az egészről, és soraival még más megtévedetteken is képes lehet előrelépést kieszközölni, ha ők is elkezdenek rosszaságukról normálisan gondolkodni, és nem hajszolnak dolgokat ész nélkül, hanem elkezdik azt ésszel. Ákos, ha nem is leállni, legalább észhezkapni, tudatosítani dolgokat igenis segít. "Kapj el, hogyha zuhannék, ha a vérem széjjel tép." Zuhanónak nevezi magát, és ezzel, még ha nem is mondja ki, de másokat is annak nevez, akik a cipőjében járnak: ez pedig szerintem pozitív célzatú üzenet a hozzá hasonlóknak. És ha bele gondolunk, talán az sem baj, hogy ennyire őszintén meg tudja fogalmazni mindezt, ami tulajdonképpen ott van másokban is, legfeljebb erkölcsösebben döntenek felőle: "Nem tudni honnan, szívembe robban, ébredek nyomban, mert széjjel tép." "A vérem széjjel tép." "Érzed, hogy ébred, felzúg a véred, soha nem érted, de széjjel tép." Stb. Ezek mindenkiben meglévő valós érzelmek, még ha van is ember, aki kicsit túlzásba esik vele kapcsolatban (itt: Ákos). Tehát én még ezen az áron is képes vagyok a fogalmazásaiban megnyilvánuló gondolati üzeneteivel értéket látni benne - mint ezt sokadszorra írom le, csak most még az előbbiekkel együtt véve is le akartam írni. :) Persze lehet, hogy a meglátásaim csak belemagyarázások, és az ő szándéka messze nem az volt semmivel, amit én úgy látok, de mi van akkor, ha én sem vagyok annyira hülye, és jó a látásom? Persze ezt megvitathatjuk továbbra is. :D Itt jegyzem meg, talán nem először, hogy egyébként nem tartom magamnak Ákos "fan"-nak (ez a fogalom számomra egész mást takar, mint azt a tudatos elköteleződést Ákos melett, amit fentebb írtam - NEM fanatikus vagyok, HANEM tudatos :)). ÁKOS - SZERESS ÍGY (2011) :: Official video, HD

teGergő 2012.10.16. 19:47:51

"nem tartom magamnak" *magamat ...mennyivel jobb az Irányítók-wiki-n, ahol még a kommenteket is nyugodtan szerkeszgethetem, miután el lettek küldve... :D

aaaaaNiki 2012.10.17. 08:20:04

Az őszinteség természetesen díjazandó. Csak itt mindig ilyen nagyon apró dolgokon múlik minden. (Hogyan lett a (kiderült) őszödi beszédből végül Igazság-beszéd, ugye…. ) Szóval nagyon kell vigyázni ezekkel a dolgokkal! „Csak mert 'rossz' vagyok, még nem biztos, hogy amit mondok hülyeség, és hogy ne lenne érdemes a meghallgatásra.” Természetesen! A többire nem reagálok, mert nyitott ajtókat döngetsz. Lehet, kicsit sértett, amiket írtam. Elnézést! Hazudnék, ha azt mondanám, sosem emeltem őt piedesztálra sok-sok évig, de meg kell, hogy mondjam, fakul a fénye mostanság. És nem azért, mert MOST csinált valamit, hanem mert a pici nemtetsző dolgok az idők során összeadódnak, letisztul a kép. Ezzel együtt maximálisan elismerem őt és a munkásságát, életét is. És ez mindig így lesz.

gyufa 2012.10.17. 22:32:51

ez milyen gáz lett:D ezt is csak félig bírtam hallgatni mondjuk, azt viszont 2szor:) az első sor hangképzése vicces... főleg a sokmanuálos orgona mellett:P az andante zenekaros verzióit viszont egész jól csinálta pl Örvény, Indiántánc, Majom a ketrecben, Be lettél oltva ezeket még szeretem is:)

gyufa 2012.10.17. 22:36:53

Ki helyett szeretsz? ezt is szeretem:D

gyufa 2012.10.18. 09:57:19

am bemásolom a be lettél oltva c szám refrénjét És elmenekülnél Innen a Holdra, Csak mert szeretet ellen Be lettél oltva Tudom, hogy Neked is Rém kellemetlen, Hogy be lettél oltva Szeretet ellen. az egész dalszöveg olyan sötétokkult hogy hagyjuk:)

gyufa 2012.10.19. 13:43:40

hozzá kell tenni, hogy úgy néz ki a holdat az emberrel együtt építették, nem pedig létrejött hogy milyen célból?:D

cath 2012.10.20. 10:00:38

TeGergő most fedezi fel az Ákos-utat és most járja végig :). Ákos a nagy "pózőr", ezt a formát hozza minden lemezén,minden sajtós megnyilvánulásán. Tudja, hogy annak a rétegnek, aki őt "sztárrá" tette, mikor, melyik időben, melyik korszakban, melyik életszakaszban MI KELL: ezt persze elsősorban gondolatilag és versekben, mert zeneileg szerintem egy közepszerű pop-zenész, a pop eredeti értelmében, azaz populáris-általábanmindenkineknémiképptetsző-eladható zenei vonulat. tehát nem egy Korn :) ugyebár, bár amikor az ment a fiataloknál itt Mo-on (kint már akkor lecsengőben volt), akkor jött ki a majom a ketrecben-es HC albuma, tehát tudja mikor mivel lehet kicsit a nem ákos-fanok felé is kapukat nyitogatni. A szövegeit érdemes boncolgatni, de nem kell mindenbe mindent belelátni (erről árulkodnak is sok-sok helyen a KÍNRÍMjei), bizonyos lelki és túlvilági húrokat megpendít,de alapvetően egy sárba ragadt angyalka, aki igencsak elmerült a földi jókban. Szellemi és éteri tudását arra használja, hogy úgy mondja el, hogy abból neki is jó nagy haszna legyen :). SZóval ember és gyarló. Azaz inkább gyarló ember (mert nem mminden ember az!:)). Én úgy 5-6 éve "lejöttem" róla, mert nem találtam már számomra mondanivalót vagy útmutatást vagy bármiféle együttrezgést. "öregszem" biztos :D. Nála hiányzik a nagy katarzis vagy felébredés, amikor a rocksztár egyszercsak rájön hogy szarember volt és jóember lesz. :) Ő végesvégig jónak tartja magát. a "szarjait" is. Nincs megbánás.Ő ikonná emelte magát. nem a közönsége. (és igen ennyiben eléggé óviktoros a saját sikeréhez és ténykedéséhez való viszonya:) MAgánélete nem érdekes annyira zenei vagy művészi szempontból, talán csak annyiból, hogy ha 30 helyen van gyerek 40 év alatt,akkor furán hangzik a nagy magasságokról való filozofálás a dalszövegekben, merthogy aki bort iszik az vizet ne prédikáljon. azaz hamisan hat. De ha ezt valaki nem tudja, akkor a gondolatok ébresztőnek jók. Gergő, magyarkodással hogy álllsz inkább? :))

teGergő 2012.10.24. 19:01:11

"TeGergő most fedezi fel az Ákos-utat és most járja végig" :) "A szövegeit érdemes boncolgatni, de nem kell mindenbe mindent belelátni (erről árulkodnak is sok-sok helyen a KÍNRÍMjei)" Miért, ebben hol az ellentmondás? Csak mert a rímet nem tudja összehozni, az leginkábbis a zenei formaiságban lesz csúnya, de a mondanivalóhoz semmi köze. :D "bizonyos lelki és túlvilági húrokat megpendít,de alapvetően egy sárba ragadt angyalka, aki igencsak elmerült a földi jókban. Szellemi és éteri tudását arra használja, hogy úgy mondja el, hogy abból neki is jó nagy haszna legyen :). SZóval ember és gyarló. Azaz inkább gyarló ember (mert nem mminden ember az!:))" ""a rocksztár egyszercsak rájön hogy szarember volt és jóember lesz" "Ő végesvégig jónak tartja magát. a "szarjait" is. Nincs megbánás.Ő ikonná emelte magát. nem a közönsége. (és igen ennyiben eléggé óviktoros a saját sikeréhez és ténykedéséhez való viszonya:)" "ha 30 helyen van gyerek 40 év alatt,akkor furán hangzik a nagy magasságokról való filozofálás a dalszövegekben, merthogy aki bort iszik az vizet ne prédikáljon. azaz hamisan hat" Sárba ragadt angyalka. Éppen ezért nem is a személyét 'magasztalom', hanem a gondolatait, sorait, amelyet még ha a sárból kiabálja is ki, de tudvalevő, hogy azok nem ebből a sárból erednek szerencsére, hanem még a sáron kívülről. :) Nem a legpompásabb közvetítő, de azért pompás dolgokat (is) közvetít. :)

teGergő 2012.10.24. 19:02:43

"magyarkodással hogy álllsz inkább?" Mármint magyarozással? Titok.* (*Még mindig sehogy. Még.)

aaaaaNiki 2012.10.30. 16:21:04

http://langologitarok.blog.hu/2012/10/30/a_streber_diak_felel_akos-lemezkritika?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2012_10_30&utm_campaign=index

teGergő 2012.11.03. 14:49:52

Köszönöm ezt a linket, kezdem egyre színesebben látni a világot Ákossal kapcsolatban. Vagyis mostanában elkezdtem kapni a többoldalúságomnak hitt de egyoldalúságomra hajazó álláspontomról leszoktató, azt valóban többoldalúságra átformáló, és rávívő behatásokat. (Rövidebben nem tudom kifejezni magam... :)) Ez a cikk pedig elég jó ebben. Látom azt is, a korábbi, mint önmgamara "egyedüli/első felébredett"-ként vetülő érzését már felváltja lassan a "csupán lemaradtam, de korántsem én voltam az első, sőt" gondolatiságának ébredése. Igen, sokan látják azt a "bazinagy mondanivalót", csakhát a világ nem csak mondanivalók szorgos értelmezéseiből áll, hanem van ott más is. Lehet, hogy eddig ízetlennek éreztem az Ákos-hallgatók, és Ákos-bírálók szájízét, de ez a cikk is erősít abban, hogy nem (csak) arról van szó valójában, hogy itt "mindenki hülye, csak én nem". :D "Nagy szerencséje Ákosnak, hogy közönségének jelentős része valószínűleg nem hallgatja a lemezeit egyben, elejétől a végéig, karosszékben ülve, odafigyelve, többször is akár – vagyis ahogyan azt ő kérte a lemez megjelenésekor. Kisebb adagokban fogyasztják, úgy pedig kevésbé üli meg a gyomrot, és amíg ez így van, Ákos további sikere is garantált." Igen, nos én A katona imája óta ismerem Ákost, s nem előbb óta. Az elmúlt két évben elég sok helyett kapott ő az életemben, eléggé "rááltam", friss élményként a velejéig komolyan véve magamra zúdítva őt minden irányból - azzal nem számolva, hogy azok, akik mára már (joggal, vagy sem, de) "kiégtek" belőle pontosan olyan cipőben járnak, mint amelyikben én is igen erős valószínűség szerint én is fogok lépdelni évek múltán. De mielőtt befejezném, még egy gyors felhang kikívánkozik a jelenlegi egyoldalúságom lelkületéből: nehogy így legyen! :D

gyufa 2012.11.04. 09:29:04

ha fogadnál velem feltennék egy csomó dolgot hogy ákos sötét illuminati megjelenítés(mostanában nyertem ilyen fogadásokat) szerintem az egész kiindulás alapja ennek az egésznek (lebeszélés), hogy miért hallgassak még akár jobb Ákos számot is, amikor hallgathatom ezt: http://www.youtube.com/watch?v=1eI_UiEz5h0&feature=related az évszázad egyik jam-e:D egyébként nem baj hogy ákost hallgatsz, tehát nem a lebeszélés a lényeg, hanem a minőség, a régebbi számokat tudom ajánlani, de abban az esetben ha megmondod milyen zenéket szeretsz, lehet hogy tudok olyat küldeni ami tetszene

teGergő 2012.11.04. 12:42:46

Elég kuszán fogalmaztad meg, amit mondani szerettél volna, de talán értem a lényeget. Azt nem tudom, hogy pontosan miben akarsz fogadni velem, és hogy érted azt, hogy "feltennél egy csomó dolgot", de ha leírod érthetőbben, még akár az is lehet, hogy velem is megnyered a fogadást. :D. "szerintem az egész kiindulás alapja ennek az egésznek (lebeszélés), hogy miért hallgassak még akár jobb Ákos számot is, amikor hallgathatom ezt:" Elég kusza, de ha jól értem arra akarsz kilyukadni, hogy "azért könnyű Ákosról 'lebeszélni' az embereket, mert van az övénél minőségibb zene is a világon"? Hát felőlem azt hallgatsz, amit akarsz, ez csupán ízlés kérdése - neked is, nekem is. Mutathatsz dolgokat, lehetséges, hogy sok minden meg is tetszene a maga módján, de az egyik stílus (és minősége) még nem feltétlenül löki ki a másikat: nem biztos, hogy Ákos helyett hallgatnám őket, hanem inkább Ákos mellett. Viszont abból a szempontból nem is érdemes csak ezért 'Ákosénál jobb zenei produkciókat' mutagotnad nekem, mivel Ákosra alapvetően nem zeneisége miatt figyeltem fel, (elsősorban) nem ez az, amiért fő helyre került nálam. Ha az első sort átfogalmazod, akkor kíváncsian várom, hogy Ákos miért "sötét illuminati megjelenítés", avagy pontosan mit is akartál itt mondani. :)

gyufa 2012.11.06. 01:30:03

a szövegértési képességedre és a fantáziádra bíztam:) de ha már így rákérdeztél akkor arra gondoltam, hogy szándékosan rossz minőségű, demoralizáló

teGergő 2012.11.06. 17:28:40

"szándékosan rossz minőségű, demoralizáló" Mármint ugyan mi? Mert az egy dolog, hogy Ákos körül vannak bírálandó dolgok, de ez amit te mondasz most az nem túlzás?

gyufa 2012.11.07. 21:14:44

számomra úgy tűnik működik a demoralizáció, és nem csak az atlanti óceánon túl(kgb khm..), hanem szép hazánkban is (ez azt jelenti, hogy az "irányítók" képesek akár egész művészeti stílusokat kontrolálni pl.: rap ) ez lehet sokaknak túlzás, viszont számomra nem az és ehhez képest eltörpül, az hogy ez a hatalmi réteg kineveli a saját hierarchiájukat felépítő elemeket (itt minden szintjéről beszélhetünk de példáért nem is kell messzire menni, hiszen ennek kezdeti megnyilvánulása az orosz csellisták akiket szó szerint kinevelték a szakmára, csak hogy jobbak legyenek, mint a nyugati országok)

teGergő 2012.11.08. 15:44:42

"számomra úgy tűnik működik a demoralizáció, és nem csak az atlanti óceánon túl(kgb khm..), hanem szép hazánkban is (ez azt jelenti, hogy az "irányítók" képesek akár egész művészeti stílusokat kontrolálni pl.: rap ) [...] ehhez képest eltörpül, az hogy ez a hatalmi réteg kineveli a saját hierarchiájukat felépítő elemeket" Igen, amiről itt írsz az szerintem is működik, és folyamatban is van, azonban úgy látom, hogy ez mindenről elmondható, csak éppen Ákosról nem. Ugyanakkor azt meg kell vallani, hogy nekem is vannak bizonyos (de nem az eddigi értelmekben vett) sötét gondolataim Ákos körül, de erről bővebben szintén csak egy majdani bejegyzésben szeretnék írni, nem pedig itt és most, kommentben. :)

teGergő 2012.11.08. 15:52:26

Illetve nem azt mondom, hogy Ákos nem vehetett föl bizonyos stíluselemeket, vagy vagy bármi mást akár észrevétlenül, akár szándékosan, amelyek kollektív értelemben véve a demoralizációt segítették és/vagy segítik, viszont ha kompletten nézek Ákos-ra, akkor szerintem kitűnik, hogy ő ennek ellenére célirányosan mozog egy jóval normálisabb irányvonalon, mint ahová a mai világ zülledt, és még züllik továbbra is.

gyufa 2012.11.09. 16:07:59

mi az az irányvonal, ami szerinted normális?

teGergő 2012.11.10. 20:29:26

Ezt majd kitárgyalnám bejegyzésben, ha eljön az ideje (eljutok odáig).


süti beállítások módosítása