Alapjárat

Blog történések

  • 2020-NOV-11, 20:22

    Háttérmunka, amit ti nem láttok: 2014 vége óta nem volt biztonsági mentésem az itt megjelent tartalmakról - a mai nappal, 8 óra belefeccöléssel pótolva.
  • 2017-NOV-23, 1:17

    A blog lekerült a hétköznapi köreim első 10 helyéről, de aktualitásának súlyából, közéleti hiányából nem veszített. Munka mellett várhatóan folytatódik a rémlassú-üzemmód, ezért méltán-szégyenszemre "várólista" megnevezést kapott az oldal, határozatlan időre. Mindenesetre erőteljes témavonulatok felvetése mellett elsőrendű célom a "kanásztalanítás", hiszen a későbbiekben is fenntartandó egymásra utaltság rendszerében mindenképpen probléma, hogy az idők során "egységtelenné fejlődött" e több éves íráshalmaz, és egyébként is kezdettől fogva kevesebbet tudott tükrözni, mint amire hivatott. Jó példám a rossz példámra.
  • 2016-JÚN-11, 13:48

    Jelenleg még meglévő 13 korábban megjelent gányos írás nem nyilvános, sorsuk (törlés / újítás) kérdéses. [nem listázott]

Kritikusság pillérek

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”


„A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.”

Bemutatkozó

2011 végén indítottam ezt a blogot, ami az életünket meghatározó külső hatalmi érdekeltségeken átívelő olyan témákban próbált (és fog is próbálni) gondolatot ébreszteni, mint a filozofikus valóságértelmezés, a tudósítás és véleményalkotás hazai jelenségekről, a nyelv-értés, a hazai politika kórképei, a vallások, az összefüggő globális háttérhatalmi ügyködések, vagy például a kisebb médiaanyagok elemzése (stb). Érdeklődésemhez, tudásomhoz, képességeimhez és lélekjelenlétemhez mérten igyekszem kivenni a részemet a jelenkor információs-háborújából.

Kapcsolódó bejegyzések:
Bevezetés: Tudnivalók rólam, és a blogról

Gondolatébresztő, jó olvasást kívánok!

Egyéb tudnivalók

A szerző eredetileg teGergő néven volt látható a kommentek között, illetve ChemtrailsBudapest nevű youtube-csatornája révén ez a név is ráragadt, azonban 2015 óta maztro néven található meg mindkét helyen. Külsős weboldalakon régi neveinek variációja a mai napig előfordulhat.

A bejegyzések különféle módosításait a cím alatt eltérő szövegek jelzik (dátummal):

  • Frissítve = új sorokkal kiegészítve
  • Szerkesztve = korábbi sorok átírva
  • Újraírva = az egész bejegyzés 0-ról átírva
  • Eredetileg megjelentetve & Újraközölve = törölve, majd ismét publikálva

Technika:

Az oldal 1024*X felbontáshoz igazított, Mozilla Firefox böngészővel tesztelt.

Böngészde

Rágódás hatfelől

Használt címkék

18+ (4) 2011 (8) 2012 (41) 2013 (45) 2014 (19) 2015 (13) 2016 (8) 2017 (2) 2018 (1) 2020 (3) 2021 (1) AHNEMP (1) autokrácia (3) BAÉSZ (1) BKV (3) blog-alappillér (7) blogíró (48) blogüzemmód (4) boórferenc (1) borbászoltán (1) borbászsolt (1) chemtrail (15) chio (1) dancsópéter (3) deviza (2) dibáczienikő (2) disszociáció (2) dobójózsef (4) egészség (5) égfigyelés (18) egyéb címke (1) ehh (21) előadás (6) előzetes (13) emlékezés (15) fénykép (60) FIDESZ (10) film (6) filozófia (6) géczygábor (1) Google (1) grandpierreatilla (1) Groupama (1) helyzetjelentés (13) hírtv (2) hvg (1) ideiglenes (1) index (1) internet (2) irányítók (4) jelen-tendencia (15) JOBBIK (1) jogállam (3) jövőkép (12) káslerárpád (28) KDNP (1) kettős-beszéd (20) kiemelt (56) komment-bejegyzés (16) koppánycsoport (2) kovácsákos (12) közfelfogás (33) közlekedés (9) lényeges-apróság (21) LMP (1) magyarság (4) margithíd (1) matekkamill (1) MÁV (2) meghívó (6) minden (135) MKKP (1) MSZP (4) mtva (3) NWO (9) nyelvezet (9) off (5) önleleplezés (20) orbánviktor (3) origo (1) összejátszás (26) parlament (3) pénzrendszer (17) pirospirula (13) piszkozat (1) politika (32) postaimre (4) provident (1) puzsérróbert (1) radikalizmus (14) re (3) reklám (26) rendőrség (5) rököny (2) rtl (1) semmiség (4) sorosgyörgy (1) sötét tudás (1) spontán (3) statisztika (3) szimbolika (19) televízió (1) termék (10) terrorizmus (3) tevékenykedés (27) tolvajkergetők (3) történelem (7) tóthbálint (11) tudatzavarás (8) üzenetértés (37) vallás (5) vendég-bejegyzés (7) videó (51) vodafone (2) vukicsferenc (1) webbank (4) zárolt (1) zene (13) zselenszkytamás (1) zsidóság (5)

Bejegyzések listája

2012.06.28. 12:14

Ez a bejegyzés Kiemelt, azaz fontos, vagy ajánlott tartalom a KG-Blog olvasóinak.

Az elmúlt napokban eszembe jutott egy olyan ötlet, hogy ezen a ponton egy még egyelőre kérdéses időpontban talán befejezném a jelen blog írását, legalábbis névlegesen, és "ugyanezt" új néven, kicsit talán másabb formában kezdeném el tovább írni. Ez bár megint inkább csak 'elvi' szinten lenne lényeges - gyakorlati szinten nem sokat jelentene, vagy változtatna -, de elmondom, hogy mire gondolok.

Az eddigi, és a várható további teljesítményemből kiindulva úgy érzem, hogy teher, túlzás számomra a blog jelenlegi címe. Bár nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek megtanulják kritikusan szemlélni a világot, és minél kritikusabban gondolkodni a hétköznapokban, akár minden kérdésben is, de én személy szerint úgy érzem, hogy nem igazán tud megilletni ez a cím, és nem feltétlenül ezen cím alá valóak az én bejegyzéseim.
Szeretek gondolkodni, és célom, hogy nem csak magamban, hanem másokban is ébresszek erre való hajlamot, illetve segítsek a kritikus szemléletmód minél kellendőbb fokára fejlődni, viszont hiába vannak esetenként mélyebb szintű gondolataim is az átlagénál, a kritikai gondolkodással, mint amolyan minőséggel szerintem köszönőviszonyban sem vagyok, hogy bizonyos dolgokat átlássak, és precízen megoldjak egy-egy kérdéses dolgot.

Már a blog kezdetekor készültem jelezni (a fejlécben), hogy nem vagyok oknyomozó, tehát ez a blog nem egészen arról szól, hogy minden manapság nagyon vitatott témában megmondja majd a tutit, és kvázi "leleplezi az egész világot" (bár ez is cél lenne, csakhát nem vagyok azon a szinten...) :). A kritikai gondolkodásról szóló bejegyzésemben is inkább az tükröződött, hogy, bár valóban logikai úton, de sokal több kétséget tudok támasztani a világ dolgaival szemben, mint bármit is alaposan alátámasztani, ami a kritikai gondolkodáshoz mondjuk szerintem szintúgy hozzátartozik, de ugyanakkor hiányosságnak is felfogható, és nem tudom azt nyújtani a blogommal, mint amit szeretnék. Holott a blog címének megválasztásával sem magamat, sem mást nem szeretnék megtéveszteni a valós tényállással szemben. (És ezt most komolyan mondom, nem pedig azért, mert rámjött az ötperc. :))



Tudom, hogy tudok példát mutatni, tudok okosakat mondani, és a Kritikai Gondolkodás hangsúlyozása nem csak pozitív, de fontos is a mai világunkban, de ez nem minden, és magammal szemben túlzásnak érzem ezt az egészet.

Nem mondom, hogy új blogot fogok indítani más néven, csak emiatt a kis belső harcom miatt, de lehetségesnek tartom. Itt pedig természetesen kíváncsi lennék a ti véleményetekre is előbb. El lehet mondani akár azt is, hogy szerintetek valóban csak az "öt perc" jött-e rám, és ehelyett igazán koncentrálhatnék inkább a bejegyzések írására, de talán nem vagyok egyedül a nézeteimmel, és érdemes lenne ezt a váltópontot kieszközölni. :P

Elárulom, hogy milyen blogneveken gondolkodozom:

Már 2011-ben is, mielőtt a Kritikai Gondolkodás Blogot létrehoztam volna, volt egy olyan ötletem, hogy lehetne Közvélemény Terrorista is a blog címe. (Fel lehet hangosan röhögni. :)) Bár a KG sokkal pozitívabb, és fontosabb üzenetű szöveg, már akkor is éreztem mindazt, ami ezzel kapcsolatban most itt fentebb is kibuggyant belőlem. A Közvélemény Terrorista viszont bizonyos értelemben tényleg jobban hajaz is rám. Persze nagyon könnyű negatívan is értelmezni (szándékom ellenére), és egyáltalán nem szeretném helyből magamra aggatni a 'terrorista' jelzőt, mintegy önként megjelölve magamat ilyen szenny címkével, amit majd életem végéig hallgathatok vissza olyanoktól, akik nem értenek egyet az egyes mondanivalóimmal. Amiben hajaz rám, az inkább az a tevékenység, miszerint az altatgatott, befolyásolt, ledegradált, és ledegradáló közvéleményt olyan értelemben szándékom "terrorizálni", és "zaklatni", hogy célom részt venni a közvélemény marhaságait fújó emberek csipkerózsika-álmukból való fölébresztésében a kvázi kritikai szintű gondolkodáson alapuló bejegyzéseimmel. De amint ez ebből sejthető is: itt a terrorizálás tehát egy vicc, egy badarság, egy a közvéleménnyel egyet értő emberek félremagyarázásának engem illető megnevezése, és ezzel egyúttal ironikus visszajelzés is a részemről - hiszen amit ők 'terrorizmusnak' látnak, azt valójában csak egy kéretlen, és részükről idegesítően buzgó, de mindenképpen hasznos ébresztgetésnek nevezhetünk inkább.

Egy dolog viszont, hogy a "terroristát" lehet sokkal rosszabbul is értelmezni, mint ahogyan azt én a fentebbiek alapján tenném, de ami engem jobban zavar, az talán az, hogy ezzel a blognévvel egy "izmolást" is magamra aggatnék. A(z) "...-ista" nagyjából azt jelenti, hogy "szinte önmagát megkötve kiáll ... mellett", tehát túlzott ragaszkodást, túlságosan egyhangú kiállást jelent valami mellett. Én viszont nem tartom magamról, hogy bármiben is "izmolnám" magamat, nem vagyok semmi mellett sem egyhangúan megkötődve - amiért ez mégis belekerülne a blog címébe az az, hogy ma a "terror-ista" szóval nevezzük meg azt, amit/akit. Szórakozhatnék vele, hogy az "-ista"-'t eltüntetem a végéről, hogy máshogyan fejezzem ki magam, pl. terrorizáló-ként, de nem akarom ennyire bonyolítani a dolgot. Ezeket az apró félreértésekre okot adó részleteket leszámítva jó ez így is, ahogyan már ki van találva.

Továbbá viszont, valamivel enyhítve a negatív felhangot, sőt, új értelmet is csatolva ezen ötlet mellé pár napja jutott eszembe, hogy Közvélemény Terroristából lehetne Közvélemény Teoristát is csinálni, ha már éppen nem is a kritikai gondolkodást szeretném annyira nyomni, hanem azt, amihez valójában én is csak jobban értek: a teóriák, mint elméletek létrehozásához. Bár ez nem feltétlenül összeesküvés-, vagy bármilyen alaptalan elméletet jelentene, hanem inkább elmélkedéseket - gondolkodással is persze, de inkább csak felvetés-szerű írásokkal, sem mint kijelentések garmadájával számolva eközben.

A blogcím ötlete pedig végső formájában e kettőt is tudná vegyíteni egymással: Közvélemény Te(rr)orista Blog.

Jó ötlet, rossz ötlet? Érdemes, nem érdemes? Legyen-e, ne legyen? Tőletek függetlenül is gondolkozom rajta, de azért számítana mások véleménye is. :)



5 komment

Címkék: előzetes minden 2012 emlékezés kiemelt blogíró blogüzemmód

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaigondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr486249630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cath 2012.06.28. 19:00:49

zeeeeeeh. legyen inkább 'a végtelenségig ötleteken gondolkodó' bog. aVöG. De nincs harag ugye :)

teGergő 2012.06.28. 21:35:06

Pontosan. De legalább írtam valamit. :) Amúgy rosszul éreztem volna magam, ha ezt nem írom le. Szóval szerintem egy kicsit el lett szúrva a címválasztás. De maradhat minden így is, csak kíváncsi vagyok a véleményekre. A VöG-ön kívül, erről mi a véleményed? Rossz ötlet, nem érdemes, ne legyen, vagy legyen VöG? :P Végülis csak két oldalas az indoklásom, hogy erre felelj. :D Nincs harag, értem a 'célzást', és természetesen van okod rá. De ettől még nyugodtan agyalhatok ilyeneken is, bele lehet tenni a pakliba.

teGergő 2012.06.29. 00:28:51

De ha lesz is váltás, nem most, hogy ne legyen belőle akkora kvarodás. Mondjuk ha egy éves lesz ez a blog. A gondolata viszont már most bennem él. Csak addig el ne orozzák az ötletemet, ha már ilyen ügyesen kikotyogtam. :)

dimitrij 2012.08.23. 16:17:41

Nekem a "Közvélemény Teorista" tetszik :) Egy tanacs: bizz magadban es ne irj allandoan olyanokat, hogy "majd egyszer, valamikor errol irok valamit...". Ird meg, amit gondolsz es ne varj a "megfelelo pillanatra".

teGergő 2012.08.28. 10:31:54

dimitrij: Sokszor nekifutottam már az egyes bejegyzéseknek, és annak ellenére, hogy szeretek is fogalmazni, gyakran órákig is el sikerül vacakolnom egy-egy bekezdéssel, és nem tudom egyszerre leírni a dolgokat. Olyan ez, minthogy sokat rágódom bizonyos dolgokon, de nincs úgy kiforrva bennem a témakör, hogy értelmesen, normálisan, kerek egészként le tudjam írni a még-még kicsit szétszórt, vagy terjengősebb, de célirányosságra törekvő gondolataimat. A minőséggel, és a formaiságokkal is akadnak gondjaim: nagyjából le tudnám írni a lényeget amolyan "ahogy esik, úgy puffan" módon is, ahogy az éppen, nem feltétlenül a "legszerencsésebb pillanataimban sikerül" (és amúgy pont ez szokott történni, amikor órákig írok egyetlen bekezdést), de akkor, ha nem a megfelelő szavakkal, nem a megfelelő módon megfogalmazva (félrefogalmazva, bénázva) írom le a dolgokat, esélyes, hogy a mondanivalóm (hangsúlya) is elsikkad, és nem akként megy át, mint szeretném; másra terelődik a hangsúly. Olyasmit, de mégsem azt írom le, mint amit kifejteni szeretnék. Ehhez készség, és érzék kellene, de ha más nem, akkor gyakorlás, és tapasztalat - ami folyamatban van a jelen, 'gyakorlósdi jelleggel működgető' blogon, csak időigényes. Tudok gány-os is lenne percek alatt, helyette viszont igény-es lennék, ami - legalábbis számomra - nem egyszerű dolog. :) Egyik bejegyzést sem tudom egy időben, egyben leírni, ezért időzés lesz belőle / belőlük. Arról nem is beszélve, hogy mindegyik bejegyzés íródása a többi íródását tartja fel... :) Kicsit talán paradoxon módon, de azt viszont még akár haladásnak is nevezhetnénk, hogy az utóbbi időszakban a tervezett, régóta a fejemben kavargó bejegyzésekkel szemben megszaporodtak a spontán íródó, új témájú bejegyzések. Míg az eltervezett bejegyzéseket a ritkán jól sikerülő piszkozatokból próbálom összerakni, addig ezekből is adódik némi érzék ahhoz, hogy spontán is képes legyek 'egészként' megfogalmazni valamit egy adott témakörben. Ugyan ezen bejegyzések is napokig/hetekig íródtak :), de legalább nem jutottak arra a sorsra, hogy hónapok múlva sem kerültek terítékre. Ezek valamiért mentek, de nem megy minden. Nem tudom ennél jobban elmondani ezt. :) A "majd egyszer" pedig nem arról szól, hogy "majd egyszer elkezdem", hanem inkább arról, hogy "írás alatt". Lehet, hogy jobb lenne, ha úgy működne a világ, meg benne én is, hogy "Csináld, vagy ne csináld, DE ne próbáld!", én azonban úgy érzem, és úgy tapasztalom, hogy nem tudom csinálni, helyette viszont próbálom, aminek bizonyára lesz majd eredménye idővel, addig azonban tényleg csak ahogy esik, úgy puffan a maradék írásom, ami mégis kikerül.


süti beállítások módosítása