Alapjárat

Blog történések

  • 2020-NOV-11, 20:22

    Háttérmunka, amit ti nem láttok: 2014 vége óta nem volt biztonsági mentésem az itt megjelent tartalmakról - a mai nappal, 8 óra belefeccöléssel pótolva.
  • 2017-NOV-23, 1:17

    A blog lekerült a hétköznapi köreim első 10 helyéről, de aktualitásának súlyából, közéleti hiányából nem veszített. Munka mellett várhatóan folytatódik a rémlassú-üzemmód, ezért méltán-szégyenszemre "várólista" megnevezést kapott az oldal, határozatlan időre. Mindenesetre erőteljes témavonulatok felvetése mellett elsőrendű célom a "kanásztalanítás", hiszen a későbbiekben is fenntartandó egymásra utaltság rendszerében mindenképpen probléma, hogy az idők során "egységtelenné fejlődött" e több éves íráshalmaz, és egyébként is kezdettől fogva kevesebbet tudott tükrözni, mint amire hivatott. Jó példám a rossz példámra.
  • 2016-JÚN-11, 13:48

    Jelenleg még meglévő 13 korábban megjelent gányos írás nem nyilvános, sorsuk (törlés / újítás) kérdéses. [nem listázott]

Kritikusság pillérek

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”


„A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.”

Bemutatkozó

2011 végén indítottam ezt a blogot, ami az életünket meghatározó külső hatalmi érdekeltségeken átívelő olyan témákban próbált (és fog is próbálni) gondolatot ébreszteni, mint a filozofikus valóságértelmezés, a tudósítás és véleményalkotás hazai jelenségekről, a nyelv-értés, a hazai politika kórképei, a vallások, az összefüggő globális háttérhatalmi ügyködések, vagy például a kisebb médiaanyagok elemzése (stb). Érdeklődésemhez, tudásomhoz, képességeimhez és lélekjelenlétemhez mérten igyekszem kivenni a részemet a jelenkor információs-háborújából.

Kapcsolódó bejegyzések:
Bevezetés: Tudnivalók rólam, és a blogról

Gondolatébresztő, jó olvasást kívánok!

Egyéb tudnivalók

A szerző eredetileg teGergő néven volt látható a kommentek között, illetve ChemtrailsBudapest nevű youtube-csatornája révén ez a név is ráragadt, azonban 2015 óta maztro néven található meg mindkét helyen. Külsős weboldalakon régi neveinek variációja a mai napig előfordulhat.

A bejegyzések különféle módosításait a cím alatt eltérő szövegek jelzik (dátummal):

  • Frissítve = új sorokkal kiegészítve
  • Szerkesztve = korábbi sorok átírva
  • Újraírva = az egész bejegyzés 0-ról átírva
  • Eredetileg megjelentetve & Újraközölve = törölve, majd ismét publikálva

Technika:

Az oldal 1024*X felbontáshoz igazított, Mozilla Firefox böngészővel tesztelt.

Böngészde

Rágódás hatfelől

Használt címkék

18+ (4) 2011 (8) 2012 (41) 2013 (45) 2014 (19) 2015 (13) 2016 (8) 2017 (2) 2018 (1) 2020 (3) 2021 (1) AHNEMP (1) autokrácia (3) BAÉSZ (1) BKV (3) blog-alappillér (7) blogíró (48) blogüzemmód (4) boórferenc (1) borbászoltán (1) borbászsolt (1) chemtrail (15) chio (1) dancsópéter (3) deviza (2) dibáczienikő (2) disszociáció (2) dobójózsef (4) egészség (5) égfigyelés (18) egyéb címke (1) ehh (21) előadás (6) előzetes (13) emlékezés (15) fénykép (60) FIDESZ (10) film (6) filozófia (6) géczygábor (1) Google (1) grandpierreatilla (1) Groupama (1) helyzetjelentés (13) hírtv (2) hvg (1) ideiglenes (1) index (1) internet (2) irányítók (4) jelen-tendencia (15) JOBBIK (1) jogállam (3) jövőkép (12) káslerárpád (28) KDNP (1) kettős-beszéd (20) kiemelt (56) komment-bejegyzés (16) koppánycsoport (2) kovácsákos (12) közfelfogás (33) közlekedés (9) lényeges-apróság (21) LMP (1) magyarság (4) margithíd (1) matekkamill (1) MÁV (2) meghívó (6) minden (135) MKKP (1) MSZP (4) mtva (3) NWO (9) nyelvezet (9) off (5) önleleplezés (20) orbánviktor (3) origo (1) összejátszás (26) parlament (3) pénzrendszer (17) pirospirula (13) piszkozat (1) politika (32) postaimre (4) provident (1) puzsérróbert (1) radikalizmus (14) re (3) reklám (26) rendőrség (5) rököny (2) rtl (1) semmiség (4) sorosgyörgy (1) sötét tudás (1) spontán (3) statisztika (3) szimbolika (19) televízió (1) termék (10) terrorizmus (3) tevékenykedés (27) tolvajkergetők (3) történelem (7) tóthbálint (11) tudatzavarás (8) üzenetértés (37) vallás (5) vendég-bejegyzés (7) videó (51) vodafone (2) vukicsferenc (1) webbank (4) zárolt (1) zene (13) zselenszkytamás (1) zsidóság (5)

Bejegyzések listája

2016.03.25. 23:55

Frissítve: Márc-27 | Máj-26

Ilyenkor szokás ilyen rideg-melegségest mondani. Ma éjszaka sikerült letisztítanom azokat az alapvetéseket, melyeket több, mint négy és fél évvel ezelőtt vetettem először papírra azon a szent napon, amikor eldöntöttem, hogy valóban blogot fogok indítani, mert bizony van miért.

KRITIKUSSÁG PILLÉREK:

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”

Méghozzá, ha egybeolvassuk a kiemelt részeket, rendkívüli mondatként kapjuk a leglényeget:

A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.

Szerk.: Jótanácsként szokták még mondani, hogy "ne higyjetek el senkinek semmit, mindennek magatok járjatok utána", amivel teljesen egyetértek, mert a fentiekhez igazodik, viszont az az érzésem, hogy sokan ellentétes hasznossággal értelmezik, és csak egy romboló hatású aranyköpésként sajátítják el ezt a sort.

NEM arról van szó, hogy "ne hallgassatok senkire, és legyetek önfejűek", NEM azt jelenti, hogy "mindenkinek pofa be, majd én tudom" - noha e szavak nagyon hasonlatosak, értelmük fordított -, ahogy azt SEM, hogy "mindenki hülyeséget beszél, hazudik, nem érdemes senkit meghallgatni".

Pontosan arról van szó, hogy "végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható", vagyis végletekig képesnek kell lenned számodra lehetetlennek tűnő információk befogadására, eltárolására, miközben se nem akasztod rá, hogy "megtaláltam az igazságot", se nem, hogy "ilyen nincs"; tárolod, és majd idővel még több információval együttvéve kilogikázod, mi a legjózanabb állásod vele kapcsolatban mindenkori tudományod szerint. Sosem leszel a teljes igazság ismerője, de legalább arra a szintre eljuthatsz, hogy embertársaidat és környzetedet nem kárhoztatod szenvedésre megannyi meghaladatlan hülyeséged éltetése által, fokozatosan összhangba kerülsz az egyre teljesebb mértékben felfogott és megértett, téged körülvevő világegész jelenségeivel.

Senkinek ne higyj el semmit: amit mondanak, ne vedd azonnal teljesen igaznak, de ettől még hallgass meg másokat, ne légy világtalan önfejű akadály!



2 komment

Címkék: minden kiemelt blogíró 2016 blog-alappillér

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaigondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr28526808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vektortér 2017.11.09. 23:42:29

A logika nem alkalmas a "hibázásra". Kizárólag az "adathalmaz", a feltételezések igaztalansága miatt lehet egy logikai következtetés "hibás".
A dolgok teljesen igaz ismeretét pedig semmi nem garantálja. A valóságról egyébként is csak ember- és értékrend függő igazság létezik.

maztro 2017.11.18. 12:25:42

A logika azonos adathalmazonként azonos eredményt szül, ezért nem a logika a hibás, csak a nyilvánvaló adatokon túlra irányuló egyéni következtetés, ami szintén logikát használ, de szintén teljeskörűtlen ütköztetésekkel. Amire figyelmeztetni akartam ezzel, az az igazság-érzet sokoldalú helytállása, amelyre általában nem figyelnek az emberek, és beragadnak a saját élettapasztalatuk egyoldalúságába. Úgy juthatunk el a kritikai gondolkodás birtokába, ha nyitásra kalibráljuk a természetes valóság-értékelő szűrőinket, nem szigorúan elfogadjuk, de szigorúan beengedjük akár hallomás útján, személyesen megélt visszaigazolás nélkül is mások állítólagos tapasztalatát, és rögzítjük magunkat a hihetetlenül kifinomult puhatolózás szintjére.

Azon túl két eltérő adathalmaz sem garantálja, hogy különbözőség lesz az összevetésükben, ezért én az 'esély' szót használtam arra a 'hibázásra', amit a 'logika' használatán keresztül az 'adathalmazonként'-iság eltérése fakaszt, egymáshoz viszonyítva, nem pedig a logikájukhoz.

Ha te ezen már túl vagy, akkor szimplán nem neked szól, egyúttal szimplán felismerhetnéd, hogy ugyanarról beszélünk. Legfeljebb nagyon félreérthetőre sikerült, és javítani fogom. Vagy én nem ismerem fel, hogy mégsem erről beszélsz. :D

"A valóságról egyébként is csak ember- és értékrend függő igazság létezik."
Akár egyetértünk/hiszünk az abszolút fogalmában, akár nem, vagy akár hogyan is értelmezzük, a valóság elsősorban bennünk van, innentől vitatható, hogy kint is van-e, de részemről ez egy nem lezárt téma. Egyelőre még puhatolózom erről mások tapasztalat-kiértékeléseit, úgyis hülyén halok meg, de legalábbis a belső (eredő) világomban ragadtan. :)


süti beállítások módosítása