Alapjárat

Blog történések

  • 2020-NOV-11, 20:22

    Háttérmunka, amit ti nem láttok: 2014 vége óta nem volt biztonsági mentésem az itt megjelent tartalmakról - a mai nappal, 8 óra belefeccöléssel pótolva.
  • 2017-NOV-23, 1:17

    A blog lekerült a hétköznapi köreim első 10 helyéről, de aktualitásának súlyából, közéleti hiányából nem veszített. Munka mellett várhatóan folytatódik a rémlassú-üzemmód, ezért méltán-szégyenszemre "várólista" megnevezést kapott az oldal, határozatlan időre. Mindenesetre erőteljes témavonulatok felvetése mellett elsőrendű célom a "kanásztalanítás", hiszen a későbbiekben is fenntartandó egymásra utaltság rendszerében mindenképpen probléma, hogy az idők során "egységtelenné fejlődött" e több éves íráshalmaz, és egyébként is kezdettől fogva kevesebbet tudott tükrözni, mint amire hivatott. Jó példám a rossz példámra.
  • 2016-JÚN-11, 13:48

    Jelenleg még meglévő 13 korábban megjelent gányos írás nem nyilvános, sorsuk (törlés / újítás) kérdéses. [nem listázott]

Kritikusság pillérek

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”


„A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.”

Bemutatkozó

2011 végén indítottam ezt a blogot, ami az életünket meghatározó külső hatalmi érdekeltségeken átívelő olyan témákban próbált (és fog is próbálni) gondolatot ébreszteni, mint a filozofikus valóságértelmezés, a tudósítás és véleményalkotás hazai jelenségekről, a nyelv-értés, a hazai politika kórképei, a vallások, az összefüggő globális háttérhatalmi ügyködések, vagy például a kisebb médiaanyagok elemzése (stb). Érdeklődésemhez, tudásomhoz, képességeimhez és lélekjelenlétemhez mérten igyekszem kivenni a részemet a jelenkor információs-háborújából.

Kapcsolódó bejegyzések:
Bevezetés: Tudnivalók rólam, és a blogról

Gondolatébresztő, jó olvasást kívánok!

Egyéb tudnivalók

A szerző eredetileg teGergő néven volt látható a kommentek között, illetve ChemtrailsBudapest nevű youtube-csatornája révén ez a név is ráragadt, azonban 2015 óta maztro néven található meg mindkét helyen. Külsős weboldalakon régi neveinek variációja a mai napig előfordulhat.

A bejegyzések különféle módosításait a cím alatt eltérő szövegek jelzik (dátummal):

  • Frissítve = új sorokkal kiegészítve
  • Szerkesztve = korábbi sorok átírva
  • Újraírva = az egész bejegyzés 0-ról átírva
  • Eredetileg megjelentetve & Újraközölve = törölve, majd ismét publikálva

Technika:

Az oldal 1024*X felbontáshoz igazított, Mozilla Firefox böngészővel tesztelt.

Böngészde

Rágódás hatfelől

Használt címkék

18+ (4) 2011 (8) 2012 (41) 2013 (45) 2014 (19) 2015 (13) 2016 (8) 2017 (2) 2018 (1) 2020 (3) 2021 (1) AHNEMP (1) autokrácia (3) BAÉSZ (1) BKV (3) blog-alappillér (7) blogíró (48) blogüzemmód (4) boórferenc (1) borbászoltán (1) borbászsolt (1) chemtrail (15) chio (1) dancsópéter (3) deviza (2) dibáczienikő (2) disszociáció (2) dobójózsef (4) egészség (5) égfigyelés (18) egyéb címke (1) ehh (21) előadás (6) előzetes (13) emlékezés (15) fénykép (60) FIDESZ (10) film (6) filozófia (6) géczygábor (1) Google (1) grandpierreatilla (1) Groupama (1) helyzetjelentés (13) hírtv (2) hvg (1) ideiglenes (1) index (1) internet (2) irányítók (4) jelen-tendencia (15) JOBBIK (1) jogállam (3) jövőkép (12) káslerárpád (28) KDNP (1) kettős-beszéd (20) kiemelt (56) komment-bejegyzés (16) koppánycsoport (2) kovácsákos (12) közfelfogás (33) közlekedés (9) lényeges-apróság (21) LMP (1) magyarság (4) margithíd (1) matekkamill (1) MÁV (2) meghívó (6) minden (135) MKKP (1) MSZP (4) mtva (3) NWO (9) nyelvezet (9) off (5) önleleplezés (20) orbánviktor (3) origo (1) összejátszás (26) parlament (3) pénzrendszer (17) pirospirula (13) piszkozat (1) politika (32) postaimre (4) provident (1) puzsérróbert (1) radikalizmus (14) re (3) reklám (26) rendőrség (5) rököny (2) rtl (1) semmiség (4) sorosgyörgy (1) sötét tudás (1) spontán (3) statisztika (3) szimbolika (19) televízió (1) termék (10) terrorizmus (3) tevékenykedés (27) tolvajkergetők (3) történelem (7) tóthbálint (11) tudatzavarás (8) üzenetértés (37) vallás (5) vendég-bejegyzés (7) videó (51) vodafone (2) vukicsferenc (1) webbank (4) zárolt (1) zene (13) zselenszkytamás (1) zsidóság (5)

Bejegyzések listája

2014.06.15. 14:21

Ez a bejegyzés Kiemelt, azaz fontos, vagy ajánlott tartalom a KG-Blog olvasóinak.

Frissítve: Jún-17

 

Először is, némiképp összesítve az elmúlt évek bírósági hozadékait, vendég-bejegyzésként újraközlöm Kásler Árpád alábbi nyílt levelét.

Forrás:
http://kaslerarpad.hu/?p=7105

 

 

Kapják:

Kúria, Legfőbb Ügyészség, Köztársasági Elnöki Hivatal, Miniszterelnökség, Katonai Főügyészség, Országos Rendőr-Főkapitányság, Alkotmánybíróság, Az Európai Unió Bírósága, Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetsége, Oroszországi Föderáció Nagykövetsége Magyarországon

Tisztelt Kúria vezetők!

Tisztelt, Dr. Darák Péter, Dr. Kónya István, Dr. Székely Ákos, Dr. Wellmann György, Dr. Török Judit, Dr. Kalas Tibor, Dr. Tálné dr. Molnár Erika, Dr. Erős Mónika, Dr. Suba Ildikó

A világ legdrágább dolgát, a családtól elvett időt áldozom fel, hogy Önöket megszólítsam remélve, hogy Önök munkaidejükben veszik a fáradságot és értelmezik az általam leírtakat és ezzel jó irányban, a jogszerűség betartása irányába fognak dönteni hamarosan. Tisztában vagyok azzal, hogy nagy valószínűséggel nem tartozom kedvenc íróik közé, de már bizonyítást nyert, többszörösen is, hogy tényekre és csakis tényekre alapozva bátorkodom Önöket megszólítani, lévén szó egy olyan történelmi jelentőségű és mértékű ügyről, melyet csak a Trianoni országdarabolás múlott felül.

Tisztelt Bírák!

Önök az utolsó lépcsőfok amelyre ráléphettünk, az Önök kezében van a civilizált, európai és békés úton való megoldás kulcsa, ha Önök ezt a kulcsot a megfelelő időben nem a törvényesség zárjában fordítják el, hanem a fosztogatók, lopott vagyonát őrző kamráját próbálják meg lezárni vele, beláthatatlan következményekkel járó eseménysorozat elindítóivá válnak, melyekért kizárólag Önöket terheli majd a felelősség. Éppen ezért, ezen nyílt levél megküldésre kerül mindazon államigazgatási szervekhez, akik közül néhányan már ezügyben megállapították illetékességüknek hiányát, de hiszem, hogy a jogállamiság fenntartása érdekében ki-ki a maga szerepkörében, de illetékes, illetve az Európai és a világ békéjének és stabilitásának fenntartása érdekében meghatározó szereppel bír.

Egy ilyen ügybe nem lenne szabad személyes érzelmeket beleszőni, de nem állhatom meg kinyilatkozni azt, hogy „hála Istennek-mint jogi végzettséggel nem rendelkező”, de a törvényesség és tisztesség talaján járó magyar ember, látva és megtapasztalva a jogvégzettek jogtiprását, méltatlanul kifosztott magyar családok százezreinek érdekében, de 23 ezer magyar állampolgár által felhatalmazva kérem Önöket, hogy tartsák be és tartassák be a magyar hatályos törvényeket.

Az általam több mint öt éve indított perben, melyet akár százezrek is indíthatnának, a Szegedi Ítélőtábla Pf.I.20.360/2010.számú jogerős ítéletével kapcsolatban a tisztelt Kúria kikérte a legfőbb ügyész szakmai véleményét, majd az európai bíróság véleményét, hogy egyáltalán vizsgálható-e a vételi és eladási árfolyam felszámításának tisztességtelensége.

A legfőbb ügyész nem túl rövid szakmai véleményében leírta, hogy:

„Hangsúlyozni kell tehát, hogy minden esetben az átváltási különbözet az ügylet része, a deviza alapú kölcsönhöz rendeltetésszerűen és elválaszthatatlanul hozzátartozik.”

Tehát a feltett kérdésnek megfelelő választ adott, amely kedvezett volna a pénzintézetnek, vagyis ez esetben nem lett volna vizsgálható a tisztességtelen eljárás, mivel a főszolgáltatás része. De ugyanakkor a legfőbb ügyész leírta ez mellett a tényleges folyamatot, hogy mi is történt valójában:

„A hitelintézetek a kölcsön folyósításakor devizavételi árfolyamot alkalmaznak, mert a bankművelet során a jóváhagyott kölcsönösszegnek megfelelő devizát forintfizetés ellenében megvásárolják a kölcsön felvevőjétől (adóstól),”

Erre a szakmai véleményre alapozva, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete közvádas feljelentést tett 12 Magyarországi pénzintézet ellen, elsősorban a Büntető Törvénykönyv 318. § (1)-ban foglaltak szerinti csalás büntette és a Btk.296/A. § foglaltak szerinti fogyasztók megtévesztésének megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészség érdemi kivizsgálás nélkül ejtette az ügyet, holott szakmai véleményében, maga a legfőbb ügyész világított rá arra, hogy ez az ügylet nem kölcsön jogügylet, (hanem egy megelőlegezett deviza adásvétel) márpedig a hitelfelvevők szerződési akarata kizárólag kölcsönre terjedt ki. Ellenben maga a pénzintézet volt az, aki nem teljesítette a főszolgáltatást és nem pénzkölcsönt adott.

Ezekután megkezdődött egy másfél éves várakozás a Luxembourgi bíróság ítéletére, miközben ez idő alatt ezrek lettek földönfutóvá téve. Majd 2013. nyarán egy újabb per került a Kúria elé, amellyel kapcsolatosan ismét ki lett kérve a legfőbb ügyész szakmai véleménye. Ez esetben a kérdés kicsit más volt, hiszen a Kásler kontra OTP perrel ellentétben itt a felek a konverziót megtörténtnek tekintették .

Ebben az esetben a pénzintézet érdeke az lett volna, hogy költségként kerüljön megállapításra a kereskedelmi árrés, amely ez esetben nem a főszolgáltatás része. Nem is csalódtak a legfőbb ügyész szakmai véleményében, mely néhány hónap eltéréssel a Kásler ügyben kiadott álláspontjával teljesen ellentétesen, már költségként tünteti fel és nem a főszolgáltatáshoz, a hiteljogviszonyhoz tartozónak ítéli meg.

„Ez a költség azonban nem a hiteljogviszonyhoz, hanem egy másik pénzügyi művelethez kapcsolódó teher.”

Csak összehasonlításképpen, hat hónap eltéréssel Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a devizaperekben teljesen ellentmondásos véleményt fogalmaz meg, mely mindkét esetben teljesen megfelelt a bankok érdekének.

„Hangsúlyozni kell tehát, hogy minden esetben az átváltási különbözet az ügylet része, a deviza alapú kölcsönhöz rendeltetésszerűen és elválaszthatatlanul hozzátartozik.” majd hat hónappal később „Ez a költség azonban nem a hiteljogviszonyhoz, hanem egy másik pénzügyi művelethez kapcsolódó teher.”

2013. július 4. napján a Kúria Gfv.VII.30.078/2013/14. számú közbenső ítéletében a deviza alapú kölcsönszerződésben az árfolyamrésnek, mint költségnek a feltüntetéséről határozott. Ez ellen a közbenső ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye, mondta ki a tisztelt Kúria, tehát halandó ember számára akár kőbevésettnek is számíthat(na).

Ennek az ítéletnek a legfontosabb mondata a következő:

A perbeli kölcsönszerződésnek ugyanis elválaszthatatlan része a konverzió, anélkül a kölcsönszerződés nem teljesíthető. (Kúria idézet)

Majd ezt követően születik a Kúria 6/2013. PJE jogegységi határozata, melyben a tisztelt Kúria ezzel teljesen ellentétes álláspontra jut, melyet több száz perben első és másodfokon alkalmaztak a bíróságok.

“A Ptk. 231. § (2) bekezdése szerint a más pénznemben meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő árfolyam alapulvételével kell átszámítani. Ez az átszámítás nem jelent pénzváltást,csupán a folyósított összegnek, illetve a törlesztett összegeknek a teljesítéskori árfolyam alapján történő kiszámítását.”

A Kúria egyik ítéletében kimondja, hogy: “A perbeli kölcsönszerződésnek ugyanis elválaszthatatlan része a konverzió, anélkül a kölcsönszerződés nem teljesíthető, majd ugyanez a Kúria megállapítja, hogy “A Ptk. 231. § (2) bekezdése szerint a más pénznemben meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő árfolyam alapulvételével kell átszámítani. Ez az átszámítás nem jelent pénzváltást,csupán a folyósított összegnek, illetve a törlesztett összegeknek a teljesítéskori árfolyam alapján történő kiszámítását.”

Időközben megérkezett az Európai Bíróság ítélete is, mely kimondta, hogy a magyar hatályos törvények alapján kell vizsgálni a Kásler perben a tisztességtelen szerződési feltételeket.

2014. június 3. napján a Kásler-OTP per felülvizsgálati eljárás tárgyalásán elhangzik az, hogy a Kúria eltérően nyilvánult meg a 2013. évi július 4-i közbenső határozatban meghozottakkal, a devizaalapú hitelszerződésekkel kapcsolatosan és a 6/2013. számú Polgári Jogegységi határozattal szemben.

2013. július 04.-én átváltást állapít meg, a 6/2013. számú PJE határozatban átszámítást állapít meg, majd 2014. június 03.-án megállapítja, hogy nem történt átváltás ezért tisztességtelen az ellenszolgáltatás nélküli haszon felszámítása a pénzintézet részéről.

Tisztelt Kúria, tisztelt Hatóságok! Magyarországon nincs jogbiztonság, a devizaügyekben biztosan nincs, miközben az állampolgároktól megkövetelik a jogkövető magatartást. A jogbiztonság ilyen mértékű hiányára kívántam felhívni a Magyarország Köztársasági elnökének a figyelmét 2013. augusztusában több száz társammal együtt, de az Elnök úr megállapította illetékességének hiányát, miközben az állami gépezet, mely azóta is a kifosztók szabad-rablásának nyújt segítő kezet, nyolc évi szabadságvesztéssel járó eljárást kezdeményezett ellenünk ezért a demonstrációért.

A Kásler-OTP per elsőfokú ítéletében a kezelési költség devizában való felszámítását is tisztességtelennek ítélte a bíróság, majd ezt a Szegedi Ítélőtábla mint a polgári bíróság jogkörébe nem tartozónak ítélte meg. Tisztelt Hatóságok, ha két félnek a vitája, jelen esetben adós és bank, nem tartozik a polgári bíróság jogkörében, akkor hová tartozhat? Véleményem szerint az ügyészségre, mást nem tudok, ezen kívül csak az önbíráskodás maradhat, de az már nem jogállami norma. Az ügyészség érdemi kivizsgálás nélkül ejtette ezt az ügyet is. A legfőbb ügyész ingadozó szakmai véleményének tükrében engedtessék meg a kifosztottaknak, hogy ne higgyenek az ügyészség pártatlanságában, minden okuk meg van rá.

Most amikor a legmagasabb bírói fórum által is kimondásra került, hogy fél évtizeden keresztül jogellenesen megkárosították a magyar embereket, még mindig azt vélem észrevenni, hogy az ügy teljes felgöngyölítésének elmaszatolásán van az erőlködés. Miközben egy sütőpor eladásához, ha nincs mellékelve a pénztári bizonylat, ötven ezer forintos bírság kerül kirovásra, de itt milliárdok elcsalását próbálják elbagatelizálni azok, akiknek a bűntény felderítése és törvények betartása és betartatása lenne a legfőbb feladata. A Kúria által beharangozott jogegységi határozat meghozataláról és korábbi határozatok megszüntetéséről szóló kiszivárogtatott információkból arra lehet következtetni, hogy a bírói testület valami oknál fogva nem akarja felvállalni ennek az ügynek a teljes felderítését, vállalva inkább azt, hogy az általa korábban kiadott határozatokkal teljesen ellentétes és ellentmondásos, az agonizálást meghosszabbító döntést készít elő.

Tisztelt Bírák!

A civil életben és versenyszférában elképzelhetetlen ez a magaviselet. Az egyenes az egyenes marad és nem görbe, ma is, holnap is meg fél év múlva is. Önök tizenkét kőmívest játszanak a nép keservére.

„Tizenkét kőmíves összetanakodék, Magos Déva várát hogy felépítenék, Hogy felépítenék félvéka ezüstér, Félvéka ezüstér, félvéka aranyér. Déva városához meg is megjelentek, Magos Déva várhoz hozzá is kezdettek, Amit raktak délig, leomlott estére, Amit raktak estig, leomlott reggelre.”

Nem tudom meddig akarják kerülgetni az igazság feltárását, azt sem, hogy kit akarnak a jogi paragrafusok közé befalazni, hogy az végre ne ingadozzon, de azt tudom, hogy az igazság kiderítését el temetni nem tudják. Véleményem szerint a legcélravezetőbb az lenne, ha hagynák a tisztelt bankár urakat koprofágia gyakorlására, mert a termékük amivel öngyilkosságba hajszoltak ezreket, elüldöztek százezreket és romba döntötték az ország gazdaságát nem nevezhető kölcsönügyletnek, inkább excrementumnak, csalással megtoldva.

Az elmúlt öt év alatt, a hatóságok irattáraiban megtalálhatóak mindazok az általunk beadott bizonyítékok, hivatkozások és feltárások, melyek nem teszik lehetővé, hogy az érintettek arra hivatkozzanak, hogy „nem tudtak róla”., nem tudtak róla, hogy csalással kifosztottak egy országot, mely kifosztás következtében ezrek maradtak árván.

Tisztelt Bírák! Ne vállalják be az igazság árnyékolásának terhét, mert a felelősségre vonás nem marad el, lehet várat magára de nem marad el, nem maradhat el, mert az árvák bosszút fognak állni a szüleikért. Felelősség terheli mindazokat akik a jogszerűséget kellett volna, hogy felügyeljék. Elsősorban a közjegyzőket, akik úgy állítják ki a felmondásokat, hogy nem vizsgálják meg az adós számláit, akiknek közokiratai alapján, az állami karhatalom segítségével, úgy lakoltatnak ki családokat, hogy éveken keresztül csalással fizetésképtelenségbe hajszolják őket. Számtalan ügyet ismerek ahol 20-30 ezer Ft. elmaradás következtében felmondták a szerződéseket és megindították a felszámolást, kiforgatva mindenükből az embereket. Az elmúlt évek alatt, hány 20-30 ezer forintos jogtalan többletet követeltek a bankárok?!

Azt állítani, hogy az adósok is felelősek, mert aláírták a szerződést, annyit jelent, mintha a tisztelt bírákra hárítanák az autójuk szerelésével megbízott autószerelők esetleges, balesetet is okozó hibás szerelést. Mivel a tisztelt bírák sem tanulják ki az autószerelést, hanem hatósági engedéllyel rendelkező szervizre bízzák saját maguk és családjuk biztonságát, így bízták az emberek is maguk és családjuk anyagi biztonságát a hatósági engedéllyel rendelkező pénzintézetekre, az őket felügyelő hatóságokra és a bírói jogkörrel eljáró közjegyzőkre.

Száz szónak is egy a vége tisztelt Kúria, maga a szerződés tárgya, a kölcsönügylet nem jött létre. A kölcsönnek a hasznát és a kockázatát a kamat kell, hogy fedezze. Valós, bizonylatokkal alátámasztott pénzváltás nélkül, árfolyam különbözet, kereskedelmi árrés, kezelési költség devizában való felszámítása illetve az árfolyam különbözetre felszámított ügyleti kamat mind-mind törvényellenes. Arra kérem Önöket, hogy ne lépjenek a törvénytelenség talajára, mert a Ptk. 523. §-át nem helyettesíti a Ptk 231. §-sa. A Ptk 231. §-sa nem arról rendelkezik és nem azért hozták létre, amire most fel szeretnék használni, menteni a menthetetlent. Ne mélyítsék azt a gödröt, amelyben jelenleg is van az igazságszolgáltatás, mert ha valaki mélyen van, az ne kaparjon tovább, mert mélyebbre kerül és ebből a mélységből lehet, hogy csak a bitófa magassága emelheti ki az arra érdemest.

Tisztelt Bírák, kérem továbbítsák ezt az ügyet az ügyészségre, mert nem a Ptk. hanem a Btk. paragrafusai vonatkoznak erre az ügyre, hiszen láthatják, hogy polgári peres eljárásban Önök, mint az ország legmagasabban képzett bírái sem tudják kitalálni és évek alatt körülírni azt, amit egy péktől elvártak volna és akitől elvárják, hogy az Önök kenyerét ne vonja vissza elfogyasztás után, mondván, hogy az nem volt fogyasztásra alkalmas. Vannak visszafordíthatatlan dolgok, ne tetézzék azokat. Azonnali hatállyal állíttassák le a további károkozást, az emberek vagyonvesztését, egészségi, érzelmi és párkapcsolatokra, családi állapotokra negatívan kiható folyamatokat. Állítsák le, mert mindehhez rendelkeznek jogkörrel és ez a kötelességük, ha nem teszik meg, az ezzel járó felelősség Önöket terheli.

Tisztelettel, Kásler Árpád

Kelt, Gyulán 2014. 06.11. napján


Kérjük, hogy a nyílt levelet az alábbi e-mail címekre illetve kapcsolattartási címekre küldjék meg személyesen is:

Kúria

A Kúria címe: 1055 Budapest, Markó utca 16.
A Kúria levelezési címe: 1363 Budapest, Pf. 35.
A Kúria elektronikus levélcíme: kuria@kuria.birosag.hu


LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG

Székhely: 1055 Budapest, Markó u. 16.
Postacím: 1372 Budapest, Pf. 438.
Telefon: 1/354-5500
E-mail: info@mku.hu


Köztársasági Elnöki Hivatal

Sándor-palota, 1014 Budapest, Szent György tér 1–2.
Levélcím: 1536 Budapest, Pf. 227
Telefon: +36 (1) 224-5000
Fax: +36 (1) 224-5039
Üzenetküldés (E-mail cím nincs megadva)


Miniszterelnökség

Lázár János
a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Postai cím: 1357 Budapest, Pf. 6.
Telefonszám: 1/795-5000
Telefax: 1/795-0381
E-mail: titkarsag@me.gov.hu


KATONAI FŐÜGYÉSZSÉG

Székhely: 1055 Budapest, Markó u. 16.
Postacím: 1363 Budapest, Pf. 10.
Telefon: 1/354-5500
E-mail: info@mku.hu


Országos Rendőr-Főkapitányság

1139 Budapest, Teve U. 4-6.
Telefon: 1/443-5500
nincs külön e-mail címe csak a BRFK-nak
Budapesti Rendőr-főkapitányság
Cím: 1139 Budapest, Teve utca 4-6.
Posta cím: 1557 Budapest, Pf.: 1
Telefon: 443-5000
Fax: 443-5260
E-mail: brfk@budapest.police.hu


Alkotmánybíróság

Cím: 1015 Budapest, Donáti u. 35-45.
Postacím: 1535 Budapest, Pf. 773.

Ügyfélkapu: Ezen a linken elérhető.
Levélírás az ügyfélkapun keresztül. E-mail elérhetőséget nem adtak meg.

Telefon: 1/488-31-00
Fax: 1/212-11-70


Az Európai Unió Bírósága

az Európai Unió Bírósága >>

Palais de la Cour de Justice
Boulevard Konrad Adenauer
Kirchberg

L-2925 Luxembourg

Fax: +352 4303 2600
Kapcsolat (E-mail címet nem adtak meg)


Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetsége

1143 Budapest, Stefánia út 107.
Telefon: 1/460-7040
Weboldal: www.swissembassy.hu
E-mail: bud.vertretung@eda.admin.ch

 

 

 

Másod sorban, Töviskesné Dsupin Judit összefoglalóját a Kúria legutóbbi határozásáról.

Forrás:
http://kaslerarpad.hu/?p=7118

 

 

Döntött a Kúria

Mit is?

A határozat szerint az árfolyamrés, vagyis a vételi és az eladási árfolyamok alkalmazása tisztességtelen, hiszen emögött nem áll szolgáltatás. A szerződés részeként az MNB hivatalos árfolyamát kell használni, amíg előíró jellegű törvényi rendelkezés nem lép a helyébe.

A lakossági devizahitelek azon rendelkezése viszont, amely szerint a fogyasztó viseli az árfolyamkockázatot, a főszolgáltatás körébe tartozik, így tisztességtelensége kizárólag akkor vizsgálható, ha az átlagos ügyfél számára a tartalma a szerződéskötéskor nem volt világos, érthető. Ha a tájékoztatás nem volt egyértelmű, vagy a tájékoztatás elmaradt, lehet részben vagy egészben érvénytelen.

Az egyoldalú szerződésmódosítás (praktikusan kamatemelés) pedig akkor tisztességtelen, ha nem felel meg a Kúria által korábban meghatározott elveknek. Akkor nem tisztességtelenek, ha azok a fogyasztó számára világosan és egyértelműen meghatározzák, hogy az egyes körülmények változásai milyen módon és mértékben hatnak ki a fogyasztó fizetési kötelezettségére. Az arányosság, a ténylegesség és a szimmetria elvét kell betartani.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Mint mindannyian láthatjátok, az Árpád által elért eredmény az, ami megerősítést nyert:

az, hogy az árfolyamrés tisztességtelen.

A Kúria az árfolyamrés esetében kimondta, hogy nem áll mögötte szolgáltatás.

Az árfolyamkockázatról azonban azt állapította meg, hogy a főszolgáltatás körébe tartozik. Tehát az árfolyamkockázatról nekünk kell kimondatnunk velük, hogy nem tartozhat a főszolgáltatás körébe, mert nem volt deviza az ügyletben.
Hogy nem volt deviza, maga a Kúria is kimondta a 6/2013.számú PJE határozatában, hiszen kimondta azt, hogy nem volt váltás, átszámítás volt.

“1. A deviza alapú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződések (a továbbiakban: deviza alapú kölcsönszerződések) devizaszerződések. A felek a hitelezőnek és az adósnak a kölcsönszerződésből fakadó pénztartozását egyaránt devizában határozták meg (kirovó pénznem), és azt mindkét fél forintban volt köteles teljesíteni (lerovó pénznem). E szerződéstípusnál az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait: a forint gyengülése az adós fizetési terhének növekedését, erősödése pedig a csökkenését eredményezi.”

“A Ptk. meghatározza azt is, hogy a kirovó és a lerovó pénznem eltérése esetén hogyan kell kiszámítani, a teljesítéskor mennyit kell az adósnak fizetnie ahhoz, hogy a kirótt tartozását teljesítse. A Ptk. 231. § (2) bekezdése szerint a más pénznemben meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő árfolyam alapulvételével kell átszámítani. Ez az átszámítás nem jelent pénzváltást, csupán a folyósított összegnek, illetve a törlesztett összegeknek a teljesítéskori árfolyam alapján történő kiszámítását.”

Na kérem. Tehát milyen szolgáltatás történt? Mit teljesített a bank?

A bank a főszolgáltatáskor nem adott devizát, nem váltotta a devizát forintra.
Tehát azzal a pénzösszeggel, amit az adóstól megfizetni követel,

NEM RENDELKEZETT Ő MAGA SEM.

Nem bocsátotta azt az adós rendelkezésére.
Nincs pénzösszeg, amelyre kölcsönkamatot lehetne felszámítani, mert a pénzösszeg csak átszámítva van.
Nincs pénzösszeg, aminek az árfolyam erősödéséről lehetne beszélni, mert ez a pénzösszeg nem létezik.

Az árfolyamrés esetén megszületett a döntés, hogy nem állt mögötte szolgáltatás.
Akkor a kölcsönkamat és az árfolyam különbözet mögött milyen szolgáltatás állt, ha olyan pénzösszeghez kapcsolódik, amely pénzösszeg csak átszámítva volt?
Éppen úgy nem volt a devizára számolt kölcsönkamat és az árfolyam különbözet mögött szolgáltatás, mint az árrés esetében, ami nem más, mint a folyósításkor a devizaösszeg átszámításakor alkalmazott vételi árfolyam és a törlesztéskor alkalmazott eladási árfolyam közötti rés.

A Kúria nem konzekvens.

S annak tükrében, hogy az árfolyamrés mögött éppen úgy nem áll szolgáltatás, mint a kölcsönkamat mögött és az árfolyam különbözet mögött, azt gondolom, hogy mennünk kell tovább.
Kicsit újabb lehetőségeket is be kell vetnünk, de van mire építenünk, hiszen elhangzottak olyan törvényi hivatkozások, amelyek támadhatóak, ilyen a Ptk.231. §-a, amely kifejezetten a szerződéses kapcsolatokban az ellenérték meghatározásáról szól.
A bank ennek a szolgáltatásnak nem az ellenértékét kellett volna, hogy megfizesse.
A bank ennek a szolgáltatásnak a szolgáltatója. Ahhoz, hogy az árfolyamrés tisztességtelenségét kimondják,
kellett öt év, de kimondták.


Fentiek miatt azonban ezzel megdőlt az, hogy a devizaalapú hitelek tisztességesek lennének.
A devizaalapú hitelek ugyanis teljes egészében tisztességtelenek éppen amiatt, ami miatt az árrés.
Ez pedig nem más, mint hogy nem volt az ügyletben deviza felmutatva, de a deviza erősödése miatti kamatteher növekedés, tőkeerősödés és a hátralék tőke növekedése miatt visszafizethetetlenek.

Árpád, meg kell ennek lenni!


A Bírák még mindig nem tudják azt, hogy Magyarországon élnek, és nem Svájcban.
Nem azért nem mondta ki a Kúria , hogy ez az ügy büntetőügy, mert nem lenne az.
Azért nem mondta ki, mert szűk látókörű, nemzetellenes, a hatályos törvényeket nem tartja tiszteletben, nem tiszteli a magyar embereket, és mert nem nem tudja azt, hogy

A HAZA NEM ELADÓ!

 

 

 

Harmadszor, az aktuális videók, amelyek könnyebben emészhetőek, és szintén kimondattatik bennük néhány lényeges nézőpont.

 

 

Kásler Árpád nyilatkozata az M1 Ma Reggel c. műsorában a Kúria döntés előtt

https://www.youtube.com/watch?v=9MAXQXkWnjY )

 

Kásler Árpád az Echo Tv-ben a Kúria döntéséről

https://www.youtube.com/watch?v=kfRdCEK5J5Q )



3 komment

Címkék: politika videó minden deviza 2014 kiemelt pénzrendszer összejátszás önleleplezés vendég-bejegyzés káslerárpád

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaigondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr186303670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maztro 2014.06.21. 00:32:06

Hát ez a "beszélgetés" valami elképesztő volt! (Főleg a második rész az érdekes.)

kaslerarpad.hu/?p=7129

Demagóg, vagy sem, komolyan, erre nincsenek szavak, erre nem lehet mit mondani:
"Hitler fején ugrálok!!!"*

*Nem, semmi ízléstelen antinácista-nagyonfasiszta szellemiség nincs bennem; ez az (irreleváns forrásból származó, és a maga kontextusában a fentiektől szintén eltérő értelmű) mondat nagyjából jellemzi, milyen színvonalra kényszerül helyezkedni az ember a valósággal szemben, ha első köpvenyelésére próbál valahogy szavakat találni az elhangzottakra, visszajelzésül. Igen, ez a mondat nagyon jól tükrözi, mennyire groteszk, és a valósággal összeférhetetlen volt számomra ez a felháborító "ad"ás.

Tegnap mikor meghallgattam, elképesztően kiborított, hogy ilyen is van, és nem ámítás, hogy két órát átnyüglődve, az elhangzottakat kényszeredetten ismétlődő folyamban hallva rosszul aludtam tőle, aztán kialvatlanul ébren maradtam.

Egy dolog, hogyha valaki nem látja át a nagy képet, nem lát 10-ből 8-at, csak 2-t, de akkor ne hangoztassa arrogánsan elutasító modorban, hogy amit ő nem lát és nem ért, az "zagyvaság"!

Fiala "műsorvezetői meglátásaival" legfeljebb annyira tudok azonosulni, vagy legalábbis elnéző lenni, hogy Kásler sokszor valóban nem arra válaszolt, amit ő elvárt - de pont ebben rejlik a probléma! A dolgoknak oka van, és ha ez az ok olyan magyarázatra szorul, ami egy bizonyos keretet meghaladó gondolkodást igényelne, de az illető megtagadja a meghaladását, és a mélyebbre ásást, akkor magára vessen! Ha 10-ből 8-at nem értünk, akkor ne várjuk el, hogy a maradék 2-ről legyen csak szó, és ne minősítsük úgy, hogyha elkezdünk a 3. tényezőről beszélni, hogy az már "mellébeszélés"! Fiala gyakorlatilag elvárta, hogy a kérdésére a válasz milyen kereten belül megadható, és ha a tényleges, korrekt válasz a kereten túlra nyúlt, akkor odacsapott, hogy "nana!", érthetetlenül igénytelen módon. (Mert egyébként nem érezni belőle, hogy szándékosan szeretné elmaszatolni a témát, egyszerűen csak magas neki - de lehet, hogy csak én próbálom az embereket túlságosan emberszámba venni. Ahogy újra hallgatom az adást, nehéz ezt megtartani. Félrebeszélés, elbeszélés egymás mellett, oké. De arrogáns tudatlansághangoztatás? Ki hiszi azt, hogy tudja, hogy melyik bolygón van, és ki az aki valóban tudja?...)

Illetve engedtessék meg, hogy még ebben is megpróbáljam az ő szempontjából nézve "védeni" (pontosabban: egyoldalúságot mellőzve tisztázni) a dolgokat: nem is az igénytelenség a megfelelő szó, hiszen érződik, hogy a maga módján igyekezett igényes maradni. Persze rosszul, de hát ez az ő módja rá. Inkább is arról van szó, hogy a jogállamba, és az államba vetett feltétlen bizalmát (márha van ilyen neki, és nem mégiscsak tudatosan maszatol a hallgatósága hátrányára) eddig annyira nem sikerült megingatnia semminek, hogy az ezzel összeférhetetlen információkat józanul igyekszik megválogatni, nehogy sületlenség hangozzék el. És utóbbi szintén nagyon jó műsorvezetői erény (lenne), de egy olyan műsorvezetővel, aki merőben tudatlan, tájékozatlan, felkészületlen az adott tzémához, attól eléggé elhamarkodott dolog bármit is holmi sületlenségként megítélni, miközben állandóan ingerülten közbevág, és nehezményezi, ha a kérdezett alany befejezné az elkezdett mondatát, nem hogy egyébként a teljes szövegét is... Az igényesség félig-meddig látszik, de annak módjának helytelensége is, ami "nem válik a díszére" - hogy az első részben elhangzottakat idézzem.

Magával azzal a ténnyel sincs sok gond, hogy Fiala igyekezett műsorvezetői minőségét megtartva, felépíteni a műsort, ahogy fel is hívja Kásler figyelmét arra, hogy nem kell előreszaladnia, mert el fognak jutni a devizahitelesekig, előtte viszont szeretne egyéb információkat is a hallgatóság elé tárni, mert való igaz, hogy Kásler hátteréről még nem igazán esett sok szó a nagy nyilvánosság előtt, ami azért nem baj, ha szintén kap alkalmat a kibontakozásra. De már ezen jeles igényességi próbálkozása előtt elhangzott egy ennél lényegesebb fertő, hogy ő régebb óta van a médiában, neki presztízs alapon kijár a tisztelet, pusztán az idő miatt, és nem azért, mert egyébként tényleg biztosak lehetnénk benne, hogy kijár. Ez még nem dőlt el; a felek nem ismerik egymást, ezért ahelyett, hogy presztízsre hivatkozva, magát felminősítse Káslernél, mindaddig, amíg nem ismerteti meg magát annyira, hogy ez evidens legyen, addig csak mint egyenrangú felekként kezelhetnék egymást, és a tiszteletet nem mint magasztalást, hanem mint egyszerű emberi tiszteletet kellene kölcsönösen megadniuk egymásnak. Aztán az ismerkedés mikéntjéből majd mindenki minősíthetővé teszi magát, és meglássuk, hogy ki milyen tiszteletet érdemel. Tehát, és lényeges: két idegen ember között presztízsre hivatkozva felmagasztalni magunkat, egyenlő a tisztelendőség ellenkezőjével! Ez egy emberileg zsaroló magatartás, abban meg nem sok tisztelni való van, "tisztelt" Fiala úr, de már eleve semmi!

Remélem, ma este már rendesen alszom...

Khon 2014.06.24. 22:36:53

Lát ez a Fiala hetet-nyolcat is a tizböl. Szerintem.
Amúgy az idézet FreddyD-töl van ha nem tévedek ;)

maztro 2014.06.25. 01:17:06

Ha ez így van, akkor azt úgy volnék képes betudni, hogy tudatosan és pofátlanul maszatol, de erről nem vagyok meggyőződve.
Az idézet onnan van. :)


süti beállítások módosítása