Alapjárat

Blog történések

  • 2020-NOV-11, 20:22

    Háttérmunka, amit ti nem láttok: 2014 vége óta nem volt biztonsági mentésem az itt megjelent tartalmakról - a mai nappal, 8 óra belefeccöléssel pótolva.
  • 2017-NOV-23, 1:17

    A blog lekerült a hétköznapi köreim első 10 helyéről, de aktualitásának súlyából, közéleti hiányából nem veszített. Munka mellett várhatóan folytatódik a rémlassú-üzemmód, ezért méltán-szégyenszemre "várólista" megnevezést kapott az oldal, határozatlan időre. Mindenesetre erőteljes témavonulatok felvetése mellett elsőrendű célom a "kanásztalanítás", hiszen a későbbiekben is fenntartandó egymásra utaltság rendszerében mindenképpen probléma, hogy az idők során "egységtelenné fejlődött" e több éves íráshalmaz, és egyébként is kezdettől fogva kevesebbet tudott tükrözni, mint amire hivatott. Jó példám a rossz példámra.
  • 2016-JÚN-11, 13:48

    Jelenleg még meglévő 13 korábban megjelent gányos írás nem nyilvános, sorsuk (törlés / újítás) kérdéses. [nem listázott]

Kritikusság pillérek

A logika mindig ugyanarra enged következtetni, de ez adathalmazonként más eredményt szül. Minden részismeretű levezetés ezért eredendően esélyes a hibázásra, nem biztosítja a dolgok teljesen igaz ismeretét. Tehát végletekig befogadóan kell számítanunk látszólag lehetetlen dolgokra, amelyeket nem egyből elfogadunk, hanem megkérdőjelezve folyamatosan megkíséreljük kipuhatolózni milyen tudás az, ami már esetleg megszilárdítható - feltéve, hogy létezik ilyen. Így jutunk előre a Kritikai Gondolkodással...”


„A logika adathalmazonként eredendően esélyes a hibázásra, a dolgok teljesen igaz ismeretét végletekig befogadóan kell kipuhatolózni a Kritikai Gondolkodással.”

Bemutatkozó

2011 végén indítottam ezt a blogot, ami az életünket meghatározó külső hatalmi érdekeltségeken átívelő olyan témákban próbált (és fog is próbálni) gondolatot ébreszteni, mint a filozofikus valóságértelmezés, a tudósítás és véleményalkotás hazai jelenségekről, a nyelv-értés, a hazai politika kórképei, a vallások, az összefüggő globális háttérhatalmi ügyködések, vagy például a kisebb médiaanyagok elemzése (stb). Érdeklődésemhez, tudásomhoz, képességeimhez és lélekjelenlétemhez mérten igyekszem kivenni a részemet a jelenkor információs-háborújából.

Kapcsolódó bejegyzések:
Bevezetés: Tudnivalók rólam, és a blogról

Gondolatébresztő, jó olvasást kívánok!

Egyéb tudnivalók

A szerző eredetileg teGergő néven volt látható a kommentek között, illetve ChemtrailsBudapest nevű youtube-csatornája révén ez a név is ráragadt, azonban 2015 óta maztro néven található meg mindkét helyen. Külsős weboldalakon régi neveinek variációja a mai napig előfordulhat.

A bejegyzések különféle módosításait a cím alatt eltérő szövegek jelzik (dátummal):

  • Frissítve = új sorokkal kiegészítve
  • Szerkesztve = korábbi sorok átírva
  • Újraírva = az egész bejegyzés 0-ról átírva
  • Eredetileg megjelentetve & Újraközölve = törölve, majd ismét publikálva

Technika:

Az oldal 1024*X felbontáshoz igazított, Mozilla Firefox böngészővel tesztelt.

Böngészde

Rágódás hatfelől

Használt címkék

18+ (4) 2011 (8) 2012 (41) 2013 (45) 2014 (19) 2015 (13) 2016 (8) 2017 (2) 2018 (1) 2020 (3) 2021 (1) AHNEMP (1) autokrácia (3) BAÉSZ (1) BKV (3) blog-alappillér (7) blogíró (48) blogüzemmód (4) boórferenc (1) borbászoltán (1) borbászsolt (1) chemtrail (15) chio (1) dancsópéter (3) deviza (2) dibáczienikő (2) disszociáció (2) dobójózsef (4) egészség (5) égfigyelés (18) egyéb címke (1) ehh (21) előadás (6) előzetes (13) emlékezés (15) fénykép (60) FIDESZ (10) film (6) filozófia (6) géczygábor (1) Google (1) grandpierreatilla (1) Groupama (1) helyzetjelentés (13) hírtv (2) hvg (1) ideiglenes (1) index (1) internet (2) irányítók (4) jelen-tendencia (15) JOBBIK (1) jogállam (3) jövőkép (12) káslerárpád (28) KDNP (1) kettős-beszéd (20) kiemelt (56) komment-bejegyzés (16) koppánycsoport (2) kovácsákos (12) közfelfogás (33) közlekedés (9) lényeges-apróság (21) LMP (1) magyarság (4) margithíd (1) matekkamill (1) MÁV (2) meghívó (6) minden (135) MKKP (1) MSZP (4) mtva (3) NWO (9) nyelvezet (9) off (5) önleleplezés (20) orbánviktor (3) origo (1) összejátszás (26) parlament (3) pénzrendszer (17) pirospirula (13) piszkozat (1) politika (32) postaimre (4) provident (1) puzsérróbert (1) radikalizmus (14) re (3) reklám (26) rendőrség (5) rököny (2) rtl (1) semmiség (4) sorosgyörgy (1) sötét tudás (1) spontán (3) statisztika (3) szimbolika (19) televízió (1) termék (10) terrorizmus (3) tevékenykedés (27) tolvajkergetők (3) történelem (7) tóthbálint (11) tudatzavarás (8) üzenetértés (37) vallás (5) vendég-bejegyzés (7) videó (51) vodafone (2) vukicsferenc (1) webbank (4) zárolt (1) zene (13) zselenszkytamás (1) zsidóság (5)

Bejegyzések listája

2014.11.15. 12:02

Utoljára szerkesztve: Nov-17

Rég volt ilyen bejegyzésem, bár gyakran szembefut az ember mindenféle termék hamisan informáló, félresugalló marketing szövegével. Számos, és a most következőnél sokkal nagyobbat csúsztató dolgok is akadnak, de mivel azokat nem jegyeztem meg, most csak a maival szolgálhatok.

Néztem a Márka márkanévre hallgató üdítők oldalán a "Természetes színezéket tartalmaz!" feliratot, és felcsillant bennem a röpreakció: ennyi erővel azt is ráírhatnátok, hogy "Természetes mérget tartalmaz!", mintha a természetességen még ebben az esetben is méltán maradhatna a hangsúly, pedig nem. A lényeg - amelyről próbálják terelni a figyelmet -, pont az, ami nincs kiemelve.

Annyit mindenképp hozzá kell tennem eme eszmefuttatáshoz, hogy annyiban én is csúsztathattam fent, hogy maga a színezék nem feltétlenül méreg - akár természetes anyag, akár mesterségesen előállított gyári hulladék -, így a hangsúlyt nem is erre fektetném, ez csak egy példa volt arra, hogy extrémebb esetben más termék marketingje is felvállalhatná akár a méreg szót is, ha mellé kiemeli, hogy természetes anyagból van. Itt most a lényeg a csúsztatás, mint a marketing (maga a szó is sokatmondó) alapvető eszköze. És itt egy újabb, bár alsóbb szintre "emelkedve", legyünk figyelmesebbek a Márka márkájú termék marketingjére. Oké, mondjuk, hogy a színezék nem méreg (amúgy nem tudom). Nade! Minek bele színezék?

Esetemben például adott egy Szőlő feliratú flakon, ezért tartalma valószínűleg Szőlő alapból dolgozó termék, amely ha meg akarja tartani a Szőlősségét, nyilván nem hupilila eredményt hoz majd ki a gyárban, amit így nem lehet szőlő névvel eladni, amihez kell egy zöldesítő színezék, hanem a zöldtől nem lesz annyira távol, hogy megmarad a szőlő természetes színe benne. Ha nem, akkor az már minimum gyanús önmagában, a kénytelen-kellemetlen beismert "színezéket tartalmaz" szöveggel egyaránt. Node, ha adott a szőlő alap, és annak szőlős zöldes színe, akkor miért is kell a színezék? És ezen a ponton teljesen lényegtelenné válik a mondatban, hogy természetes-e egyáltalán, vagy sem. Minek van ott, hozzákeverve?

Persze-persze, ha nem is mindjárt teljes mértékben csalás az egész, még ott az alsókategóriás magyarázat is: szintén a marketing. Végülis a fentebbiekből nem állítom (mivel nem mélyültem el a témában, nem értek hozzá - bár attól még az lehetne akár úgy is, tudtomon kívül szintén), hogy ez a színezék tehát méreg volna, vagy bármi rosszat tenne, hogy baj egyáltalán a jelenléte, lehetséges, hogy az égvilágon egyáltalán semmi kártékony nincs benne, illetve azt sem, hogy nem is abból készül egyáltalán, amiből (szőlő lévén minimum szőlőalapból), de még legjobb esetben is már csak maga az elv tűnik kissé romlottnak, hogy marketing szempontból nem mindegy, hogy az adott termék színezés előtti színe hány árnyalatnyival mennyire izgalmatlanabb, mint amit egy átlag vevő a többi - amúgy szintén mesterségesen izgalmassá tett - termék közül aztán a polcról emiatt mekkora átlagarányban venne le... (Hú, kicsit csűrtcsavartsűrített a fogalmazás, elnézést.) De akkor is minimum az elv romlott, hogy ilyen marketing eszközök miatt belenyúlunk valamibe, ami amúgy úgy lenne jó, ahogy van: "természetesen". De nem a még ugyan szintén természetes, de oda már nem való dolgokkal elbarmolva.

Talán úgy lenne igazán értelme annak, amit valójában most is csak álságosan sugallni akartak, ha azt írnák rá a termékre (és nem azért, mert épp azt van kedvük, hanem azért, mert úgy is van), hogy "Egészséges színezéket tartalmaz.", netán "Semleges hatású színezéket tartalmaz." Ami ugyan még mindig tartalmazza az alapzavart, a színezék jelenlétét, de legalább álságos sugalma nem volna. Ha viszont tényleg csak azzal az alapvető ténnyel akartak büszkélkedni, hogy a szőlőt, amit felhasználtak a termékhez, abban eleve ott volt már a saját maga természetes színezékanyaga, és ők azt nem is vonták ki, akkor 'facepalm', meg sem kéne szólalniuk, de valószínűleg nem erről van szó, és méginkább le sem kéne gyártaniuk, és nem is kéne... Na, nemmindegy... :)



2 komment

Címkék: reklám egészség minden 2014 önleleplezés üzenetértés lényeges-apróság

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaigondolkodas.blog.hu/api/trackback/id/tr996898877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nikiló 2014.11.17. 08:49:55

Igen, ahogy egy tanfolyamon azzal kezdtünk, hogy a tanár megkérdezte, hogy szerintünk mi a biotermék? Valaki azt mondta, hogy hát ami természetes. Erre a tanár csak mosolygott és azt mondta, hogy jó, de a légyölő galóca is természetes......

maztro 2014.11.17. 23:44:58

Valószínűleg én sem egy jó kis definícióval válaszolnék általánosságban erre a kérdésre, de arra odafigyelnék, hogy az a szó önmagában, hogy "természetes", az bőven keveset mondó, félreértésre okot adó volna. Ez sem tökéletes, nem zárja ki a mérgeket, meg a légyölő galócát, de én kapásból kb. azt válaszolnám egy ilyen kérdésre, hogy "természetes alapanyagokból, természetes közegből kitermelt áru". Hanyas a válaszom? Kettes alá? :)

Viszont a példába belegondolva, végülis egy légyölő galócát nem lehet árulni? :D Bioterméknek meg biotermék. :D Csak nem evésre való. :P Hmm, talán ebben van a lényeg a definícióban? Pedig az, hogy "bio"-"termék", egy virágra, vagy tápoldatra, vagy akár virágföldre is ráillene. :)


süti beállítások módosítása